Ny app skal hjælpe traumatiserede asylbørn

HJÆLP TIL SELVHJÆLP: En guide til asylansøgere skal hjælpe forældre med at håndtere børns symptomer på traumer. Guiden er støttet af Egmont Fonden, og ambitionen er at brede den ud til hele Europa.

Mindst 10.000 børn forventes at få glæde af den nye guide, som skal hjælpe familier med at håndtere børns traumer.
Mindst 10.000 børn forventes at få glæde af den nye guide, som skal hjælpe familier med at håndtere børns traumer.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Asylforældre med børn, der har ar på sjælen, får nu en håndsrækning.

Et nyt selvhjælpsværktøj med en app til smartphonen bliver nemlig introduceret på det obligatoriske kursus for voksne flygtninge på landets asylcentre. Formålet er at hjælpe forældre med at håndtere deres egen situation og samtidig identificere symptomer på traumer hos deres børn.

For det kan være svært for flygtningeforældre at afkode, om deres børn er mærkede af flugten. Det fortæller Louise Heller, som er projektleder ved Dansk Røde Kors, der er med til at udvikle guiden.

“Hvis et barn har problemer med at sove eller ofte har mareridt, kan det hænge sammen med bekymringer om fremtiden eller traumatiske oplevelser på flugten eller i hjemlandet. Men eftersom familien er kommet frem til en tryg destination, kan det være vanskeligt for en forælder at overskue hvorfor barnet ikke kan glemme oplevelserne," siger hun.

Udover at få advarselslamperne til at blinke, skal guiden også give forældrene værktøjer til at tage hånd om problemerne, lyder det.

"Vores ambition at oplyse om reaktionsmønstre hos børnene og give råd om, hvordan forældrene selv kan håndtere dem på en hensigtsmæssig måde. Derfor indeholder guiden konkrete redskaber til, hvordan forældrene kan tale med deres børn, der på den ene eller anden måde pludselig reagerer på voldsomme oplevelser,” siger Louise Heller.

Støttet af Egmont Fonden
Selvhjælpsværktøjet er blevet til i et samarbejde mellem Røde Kors samt norske Hero og Senter for Krisepsykologi med psykologerne Magne Raundalen og Atle Dyregrov som centrale spillere.

“Det er vigtigt, at flygtningeforældre kan forstå børnenes oplevelser og reaktioner. Endnu vigtigere er det, at de kan få konkrete råd om, hvordan de kan snakke med og hjælpe deres børn og sig selv. Gennem guiden får forældre praktiske redskaber og råd om, hvordan de kan hjælpe deres børn og skabe gode samtaler i familien,” siger Atle Dyregrov i en pressemeddelelse.

Arbejdet er støttet med to millioner kroner fra Egmont Fonden, som ser et stort behov for at gribe til handling for at hjælpe de mange flygtningebørn, som ankommer til Skandinavien i disse måneder.

“I Egmont Fonden har vi stor erfaring med at støtte børn og forældre, som er traumatiserede. Og vi kan se her, at der er en målgruppe, som har stort behov støtte, og vi vil gerne være med til at sikre, at den kan nå ud til dem,” siger Henriette Christiansen, der er direktør for Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration og fortsætter.

“Vi oplever en historisk flygtningekrise i hele Europa, og der kommer utrolig mange børn til Danmark i de her år, som er meget udsatte og meget sårbare.”

Guiden fås i en papirudgave, men man har også udviklet den som app med pædagogiske billedillustrationer for at sikre, at alle asylansøgere kan få glæde af den.

“Der kan være nogle af forældrene, som har vanskeligt ved at læse. Derfor kan en app øge forståelsen, fordi man kan kommunikere mere visuelt,” siger Henriette Christiansen.

Skal ikke erstatte andre tilbud
Alene frem mod marts 2017 håber man, at guiden kan blive eksponeret for 10.000 flygtningebørn. Af dem skønner man, at halvdelen allerede har haft traumatiske oplevelser. Alligevel skal man ikke forstå indsatsen som egentlig behandling.

“Det er hjælp til selvhjælp, der er omdrejningspunktet i guiden,” siger Henriette Christiansen.

Hos Røde Kors slår man også fast, at initiativet ikke kan stå alene.

“Det her skal ikke erstatte andre tilbud eller behandlingstiltag, og du kan jo heller ikke forebygge et traume som allerede er der. Men hvis vi med guiden og app’en kan være med til at understøtte en positiv familieidentitet, som kan medvirke, at problemerne ikke forværres, har vi også nået meget,” siger projektleder Louise Heller.

Papirmateriale og app bliver oversat til otte sprog, og når man har afsluttet testfasen henover sommeren, går man i gang med at implementere den som en del af undervisningen af asylansøgere i Danmark og Norge. Og bliver det en succes. stopper man ikke der.

“Vi ser et stort potentiale i at kunne eksportere guiden, app’en og læringsprogrammet yderligere ud til andre flygtninge rundt om i verden, hvis ellers det viser sig at have en positiv virkning,” siger Henriette Christiansen fra Egmont Fonden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00