Debat

Socialøkonomi må gerne være en god forretning

KLUMME: Vi bør se på socialøkonomi som en model, der bygger på social og bæredygtig ansvarlighed, men også som en model, man kan tjene penge på, skriver Camilla Schwalbe. 

Socialøkonomiske virksomheder som Grennessminde er gode til at hjælpe svage borgere ind på arbejdsmarkedet. Men de kan mere endnu, skriver Camilla Schwalbe. 
Socialøkonomiske virksomheder som Grennessminde er gode til at hjælpe svage borgere ind på arbejdsmarkedet. Men de kan mere endnu, skriver Camilla Schwalbe. Foto: Grennessminde
Camilla Schwalbe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialøkonomi er under opblomstring i Danmark, men den udrulles som økonomisk model lidt ensidigt.

I dansk kontekst handler socialøkonomi først og fremmest om at give mennesker med nedsat arbejdsevne mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet. Kort sagt – den socialøkonomiske logik bruges som led i den aktive arbejdsmarkedspolitik, hvor det rummelige arbejdsmarked spiller en væsentlig rolle.

Det er vigtigt og rigtigt set med økonomiske briller på. Det er en værdig og væsentlig ambition, at ingen skal efterlades i samfundets blinde vinkler. Et arbejde er det stærkeste frihedsbrev, vi kan give et menneske. Men det er, som skrevet, ensidigt, fordi socialøkonomien kan så meget mere.

Vi bør kigge på socialøkonomien som en mere rendyrket økonomisk model, der bygger på social og bæredygtig ansvarlighed, men som også er en model, der kan understøtte en god forretning, man kan tjene penge på. Mange penge, og hvor langt flere får gavn af værdiskabelsen.

Socialøkonomi er hverken højre- eller venstreorienteret. Den er blot fornuftig for de virksomheder og organisationer, der også vil fremtiden det godt.

Camilla Schwalbe
Klummeskribent

Det skriver jeg ikke for at provokere, men for at understrege, at socialøkonomi ofte opfattes – misforstås – som et venstreorienteret velgørenhedsprojekt. Nærmest en ideologi, hvor man skal skamme sig over at tjene penge. Faktisk møder jeg alt for ofte sociale iværksættere, der gør en dyd ud af at fortælle mig, at de nærmest ikke udbetaler løn til sig selv. En ren lidelseshistorie. Men jeg mener faktisk, at man har misforstået essensen af socialøkonomien, hvis man tror, det handler om at nøjes. Hvis man tror, det handler om at være asketisk.

Tværtimod har vi netop brug for økonomiske modeller, der i sin DNA bygger op og ikke river ned – det må vi have lært efter en finanskrise, der rev tæppet væk under verdensøkonomien. Vi har brug for en sund model, der kan vise vejen for vækst, fremgang og bedre bundlinje – socialt og økonomisk – uden at svigte fremtiden.

Socialøkonomi er hverken højre- eller venstreorienteret som model. Den er blot fornuftig og adaptiv for de virksomheder og organisationer, der også vil fremtiden det godt.

Jeg er partner i Danmarks første socialøkonomiske kommunikationsbureau. Vi er socialøkonomiske i den forstand, at vi udelukkende arbejder med værdidrevne organisationer, foreninger, virksomheder og kommuner, hvis formål er sociale og bæredygtige forandringer. Vi ansætter ikke nogen på særlige vilkår. Vi har ikke valgt at være socialøkonomiske udelukkende for den gode sags skyld, men i lige så høj grad, fordi socialøkonomien repræsenterer et sundt vækstparadigme, hvor vi ikke overforbruger, og hvor vi reinvesterer.

Vi reinvesterer vores overskud i sociale formål, hvad enten det er i vores egen eller i andre socialøkonomiske virksomheder. Men for at skabe et overskud, der kan komme flere til gavn, er det en præmis at skabe en rentabel forretning.

Når kommunikationsbranchen for tiden med én stemme siger ”social first”, er det med henvisning til, at man først og fremmest tænker i sociale medier, når man udvikler koncepter og kampagner for kunderne. Vi vil bevise, at det kan lade sig gøre at få en god forretning ud af at tænke ”social first” i en helt anden forstand. Nemlig i den forstand, at flere virksomheder skal være en social aktør, der skal efterlade sig socialt bæredygtige spor.

Socialøkonomi er en del af løsningen på en global, national og lokal økonomi, der er ved at gentage 00'ernes fejltrin, og som langsommeligt bærer frem mod endnu et økonomisk kollaps, som vi så i 2008.

Socialøkonomien kan være løftestangen til en sund økonomi i balance. Det gode ved socialøkonomien er, at uanset hvor mange kroner og ører der bruges, så forhindrer den socialøkonomiske filosofi, at pengene bruges hovedløst. Det er en økonomisk model, som først og fremmest er cirkulær, hvor pengene bruges klogt.

Klogt, fordi vi har brug for langsigtede løsninger, ikke en hurtig profitskabende økonomi, der jonglerer med klodens ressourcer, boligmarkedet, banklån, arbejdspladser efter forgodtbefindende. Vi har ikke brug for en kasinoøkonomi. Vi har brug for vished og tryghed for morgendagen – og det kan socialøkonomien være med til at skabe. Samtidig med, at det er en god forretningsmodel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00