Venligboer afviser Khaders kritik: Under lavmålet

KRITIK: Venligboerne i København har ikke udviklet sig til en politisk korrekt, halvreligiøs bevægelse, fastslår Anne Lise Marstrand-Jørgensen som svar på kritik fra Naser Khader.

Venligboerne tog i 2015 imod flygtninge på Københavns Hovedbanegård.
Venligboerne tog i 2015 imod flygtninge på Københavns Hovedbanegård.Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Frederik Tillitz

”Angrebet fra Naser Khader er under lavmålet, forudsigeligt og fuld af løse påstande.”

Sådan siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen, forfatter og medlem af bevægelsen Venligboerne.

Det siger hun, efter at Naser Khader i mandagens Politiken retter en bredside mod bevægelsen. Her skriver han blandt andet, at Venligboerne er blevet ’kuppet’ af mennesker, der primært er drevet af en politisk dagsorden.

”Det, der bliver blandet en smule sammen, er, når jeg som privatperson nogle gange får politisk taletid. Det gør jeg ikke på Venligbo-bevægelsens vegne,” siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Selvfølgelig er der en forskel mellem de enkelte gruppers måde at handle på, men det er slet ikke så enkelt,som at stille det op mellem provinsen og København

Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Forfatter og venligbo

En del af kritikken går på, at bevægelsen har svigtet sine oprindelige idealer, og at det især er bevægelsens medlemmer i København, der har udviklet sig til en meget politisk korrekt sekt. Anne Lise Marstrand-Jørgensen afviser, at Venligboerne har svigtet sine idealer.

”Selvfølgelig er der en forskel mellem de enkelte gruppers måde at handle på, men det er slet ikke så enkelt som at stille det op mellem provinsen og København,” siger hun og fortsætter:

”I København har vi altid tænkt, at det er en fantastisk stafet, Merete Bonde Pilgaard (stifter af Venligboerne red.) har givet videre.”

En halvreligiøs bevægelse
I kronikken langer Naser Khader ud efter Venligboerne, som han mener, svækker flygtningenes sag.

”Jeg mener, at den opførsel skader flygtningene, flygtningesagen og flygtninges forhold til danskerne generelt,” skriver han i debatindlægget.

Naser Khader mener, at bevægelsen har udviklet sig i en halvreligiøs retning, hvor nogle af de mest fremtrædende venligboere prædiker deres politiske dagsorden som den sande tro.

”De er de rene af hjertet med monopol på godheden – og vi andre, der ikke har set lyset eller bare har en anden holdning til, hvordan vi skal tackle flygtningesituationen – ja, vi er ondskabsfulde fornægtere af sandheden,” skriver han.

Useriøse beskyldninger
Ude i provinsen, hvor Venligboerne blev stiftet, mener man også, at Naser Khaders kritik er ude af proportioner.

”Det er en gang metalogik for viderekomne. Naser Khaders debatindlæg er så useriøst, at det er svært at tage alvorligt,” siger Bjarke Rasmussen, talsmand for Venligboerne Skive og omegn.

Ifølge bevægelsen selv tæller Venligboerne i dag 150.000 mennesker, kun tre år efter at den blev stiftet i Nordjylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00