Barroso skaber skandale på det globale aktiemarked

BOMMERT: Et brev fra kommissionsformand Barroso til de europæiske statsledere vækker utilsigtet reaktion på aktiemarkeder verden over.
Kristoffer Hecquet

De europæiske og globale aktiemarkeder fik sig en alvorlig rystetur i starten af måneden, og årsagen lå alene i kommissionsformand José Manuel Barrosos hånd. Den 3. august sendte han et brev til EU's stats- og regeringschefer, hvori han advarede om, at det græske økonomiske kollaps ville sprede sig til andre euro-lande.

"Uanset hvilke faktorer, der ligger bag den manglende succes, er det nu klart, at vi ikke længere blot skal håndtere krisen i euro-zonens periferi", skrev han blandt andet i brevet, der dagen efter blev offentliggjort.

Dette fik skandaløse konsekvenser for aktiemarkedet, da det nåede pressen. - Ikke bare det europæiske, men det globale marked. Det var den sorteste dag på Wall Street i næsten 3 år, og Dow Jones-indekset oplevede det største endagsfald siden december 2008.

Økonomikommissær undskylder
Brevet og dets konsekvenser skabte udbredt forargelse blandt de europæiske stats- og regeringschefer - særligt i Sydeuropa, hvor man forsøgte at forny tilliden til de nationale markeder. Barrosos stab forsøgte uden held at trække brevet tilbage.

Det er nu klart, at vi ikke længere blot skal håndtere krisen i euro-zonens periferi

José Manuel Barroso
Kommissionsformand

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, var da nødsaget til at vende tidligere hjem fra sin ferie for at undskylde brevet på vegne af sin chef. Rehn forklarede, at eksterne faktorer, som de amerikanske forhandlinger om gældsloftet, havde indflydelse på aktiemarkedet i denne periode. Men samtidig indrømmede han, at der havde problemer med håndteringen fra Kommissionens side i sagen.

Frustreret kommissionsformand
Analyser peger på, at baggrunden for Barrosos offentlige opsang til euro-zonens regeringsledere ligger i hans frustration over deres, særligt den tyske kansler, Angela Merkels, tilbageholdenhed i forhold til at turde tage de store og nødvendige skridt, der skal til for at håndtere krisen. Det handler blandt andet om at skulle øge midlerne til EU's krisefond EFSF.

Barrosos stab har prøvet at bortforklare brevet med, at det er blevet misforstået, og hvor gældskrisen hidtil har ramt hårdest i EU's periferi - Grækenland, Portugal og Irland - er den nu ved at sprede sig til de omkringliggende lande som Italien og Spanien. Det var angiveligt grundet bekymring for, hvorvidt EU var i stand til at komme med redningspakker til disse lande, at Barroso sendte brevet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

José Manuel Durão Barroso

Bestyrelsesformand, Goldman Sachs International, Fhv. formand, EU-Kommissionen
ll.m. (University of Lisbon), msc (University of Geneva)

0:000:00