Britisk EU-kommissærpost med stærk signalværdi – men ringe indflydelse 

PUSLESPIL: Ny britisk EU-kommissær får del i udviklingen af EU’s højtprofilerede tiltag inden for sikkerheds- og antiterrorpolitik. Men posten lyder tungere end den er, vurderer professor.

Julian King erstatter den tidligere britiske EU-Kommissær Jonathan Hill, der var ansvarlig for finansielle tjenesteydelser. Jonathan Hill trak sig fra sin post efter den britiske EU-afstemning, hvor Hill havde argumenteret for, at landet skulle blive i EU.
Julian King erstatter den tidligere britiske EU-Kommissær Jonathan Hill, der var ansvarlig for finansielle tjenesteydelser. Jonathan Hill trak sig fra sin post efter den britiske EU-afstemning, hvor Hill havde argumenteret for, at landet skulle blive i EU.Foto: Etienne Ansotte/EU-Kommissionen
Michael Hjøllund

Der er en symbolsk og reel markering af, at når man vil ud, så kan man heller ikke regne med at være med til at forme fremtidens EU i særlig høj grad.

Rebecca Adler-Nissen
Professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet
Fakta
Julian King skal ”assistere” EU-kommissæren for migration og indre anliggender - Dimitris Avramopoulos - med følgende opgaver:
  • Sikre en hurtig implementering af de skridt, der er nødvendigt for at implementere den ”sikkerhedsunion” som EU-Kommissionen annoncerede i april 2016.
  • Identificere hvor EU kan gøre ”en rigtig forskel” i kampen mod terror – herunder tiltag, der kan adressere truslen fra hjemvendte foreign fighters.
  • Forbedre informations- og efterretningsudveksling bl.a. gennem en opgradering af Europol’s europæiske Anti-terror Center.
  • Styrke tiltag mod radikalisering, særligt gennem informationsudvikling, i samarbejde med de andre EU-Kommissærer.
  • Styrke EU’s kapacitet til at beskytte kritisk infrastructure og såkaldt bløde mål
  • Bekæmpe cyberkriminalitet gennem styrket cybersikkerhed og digitale efterretninger
  • Sikre, at EU-finansieret forskning i sikkerhed er målrettet de behov, der efterspørges blandt praktikere på området.

Kilde: Jean-Claude Juncker's mission letter til Julian King

Mens briterne har meddelt, at man ikke vil begynde exit-forhandlinger med EU før 2017, står konsekvenserne af landets nej til fortsat EU-medlemskab tydeligt at læse i nomineringen af en ny britisk EU-kommissær.

Den 51-årige diplomat Julian King er af EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker blevet nomineret til kommissær for EU’s kommende "sikkerhedsunion". Han kommer fra en plads som Storbritanniens ambassadør i Frankrig, 

Udover at sikre processen henimod opbygningen af en højtprofileret sikkerhedsunion hører også antiradikalisering, bekæmpelse af cyberkriminalitet og udviklingen af Europols nye anti-terror center til arbejdsopgaverne.

Dokumentation

Nedslag i Sir Julian King’s CV:

Feb. 2016 – : Storbrittaniens ambassadør til Frankrig

2014 – 2016: Generaldirektør i det britiske Udenrigsministerium (Foreign Office)

2009 – 2011: Storbrittaniens ambassadør til Irland

2008-2009: Kabinetchef for den britiske EU-Kommissær Peter Mandelson og senere Catherine Aston.

2004-2008: Leder af Storbrittaniens Repræsentaition til EU i Bruxelles

1998-2003: Arbejdede på Storbrittaniens Repræsentation til EU, hvor han var landets forhandler på udvidelsesforhandlingerne med Central-Europa, Cypern og Malta.

Gennem sin diplomatkarriere har Julian King arbejdet i bl.a. New York (FN), Paris, Luxembourg, Haag, Lissabon og London.

Julian King er dansk gift med Lotte Knudsen. Hun har en direktørstilling i EU’s udenrigsservice.

Læs Julian Kings fulde CV her.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00