Danmark lobbyer for at beholde private domstole i frihandelsaftale

EU-USA: Handelsminister Mogens Jensen (S) har sammen med 13 ministerkolleger skrevet til EU’s nye handelskommissær for at sikre, at Kommissionen ikke dropper muligheden for, at virksomheder kan sagsøge stater uden for domstolene i ny frihandelsaftale mellem EU og USA.

Mogens Jensen er én blandt 14 EU-ministre, der lægger pres på den nye EU-Kommission for at bevare omdiskuterede voldgiftsdomstole i frihandelsaftalen med USA.
Mogens Jensen er én blandt 14 EU-ministre, der lægger pres på den nye EU-Kommission for at bevare omdiskuterede voldgiftsdomstole i frihandelsaftalen med USA.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Rikke Albrechtsen

Vi har jo 1400 sådanne aftaler inden for det europæiske område, heraf 140 stykker i Danmark, som er indgået for mange år siden. Det, vi ønsker at lave med USA, er en tidssvarende udgave, der fuldstændig respekterer landenes ret til at lave lovgivning, men som selvfølgelig skal beskytte imod, at et land kan begynde at konfiskere eller på anden måde rette angreb mod folks ejendom.

Mogens Jensen
Handels- og udviklingsminister (S)

BRUXELLES: Sammen med 13 ministerkolleger presser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) på for, at en kommende frihandelsaftale mellem EU og USA kommer til at indeholde en omdiskuteret mulighed for, at virksomheder kan søge erstatning fra regeringer, som laver regler, der går imod deres økonomiske interesser.

I et brev til kommende handelskommissær Cecilia Malmström, som Financial Times har fået fat i, beder de 14 EU-ministre hende om at sørge for, at man bevarer det specielle udenomsretlige voldgiftssystem, der i international retsjargonen betegnes ISDS (Investor-State Dispute Settlement). Det sker, efter at kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker ved flere lejligheder har sået tvivl om, hvorvidt han bakker op om systemet, hvilket ikke falder i god jord hos ministrene.

”Rådets mandat er klart i sin inklusion af en mekanisme til at beskytte investorer i frihandelsaftaleforhandlingerne. Vi må samarbejde for at finde ud af, hvordan det bedst kan foregå,” skriver ministrene.

0:000:00