Danmark ottende største bidragyder i EU

NETTOBIDRAG: Danmark betalte 6,2 milliarder kr. mere til EU, end hvad der kom retur fra EU i 2011. Det placerer Danmark som den ottende største nettobidragyder i EU.
Foto: Colourbox
Agnete Finnemann Scheel

Danmark rangerer som den ottende største bidragyder til EU-budgettet, hvis man ser på ind- og udbetalinger i 2011. Det viser ny rapport fra EU-Kommissionen, som beskriver medlemslandenes netto-bidrag.

I 2011 betalte Danmark godt 16,84 mia. kroner til EU, men fik cirka 10,6 mia. kroner igen i støttemidler. Dermed lander Danmarks netto-bidrag til EU's budget på 6,24 mia. kroner.

Den største bidragyder er Tyskland, som betalte 67,1 mia. kr. i netto-bidrag, efterfulgt af Frankrig, som måtte smide gode 47,8 mia. kroner. Italien betalte 44,2 mia. kr. netto i 2011.

Til sammenligning bidrog Danmark og Tyskland i 2011 begge med 0,34 procent af deres BNI.

I den modsatte ende af saldoen ligger Polen, som er den største netto-modtager af EU-midler. I 2011 fik Polen 81,8 mia. netto i bidrag fra EU.

Danmarks betaling til EU på 16,84 milliarder kroner er godt 1,4 milliard mindre end det, der i første omgang blev afsat på finansloven 2011. Her afsatte regeringen 18,2 milliarder kroner til EU, men det skøn skød over målet.

Det er dog normalt, at regeringen afsætter flere penge til EU, end Danmark ender med at betale, når regnskabet gøres op.

Fakta om medlemslandenes netto-bidrag til EU:

Opgørelsen af landenes nettobidrag er baseret på en sammenligning af det enkelte medlemslands andel af de fordelte midler og andel af de betalte bidrag. Et nettobidrag på nul sikrer dermed en relativ overensstemmelse mellem den procentdel af de samlede fordelte midler, som medlemslandet modtager, og den procentdel af de samlede bidrag som medlemslandet indbetaler til EU's budget. Der er altså ikke tale om en nettoopgørelse svarende til forskellen mellem faktiske ind- og udbetalinger.

Dokumentation

Her er top 10 over bidragydere i EU i mia. kr.

Tyskland:                   67,1

Frankrig:                            47,8

Italien:                        44,2

Storbritannien:          41,5

Nederlandene:          16,5

Belgien:                      10,2

Sverige:                        9,9

Danmark:                       6,2

Østrig:                 6,0

Finland                                4,9


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00