Danske medlemmer udpeget til EU’s Økonomiske og Sociale Udvalg

EØSU: Den nye regering har indstillet de danske medlemmer, der de næste fem år skal repræsentere det danske civilsamfund i Bruxelles.

Danmark har ni pladser i EU's Sociale og Økonomiske Udvalg.
Danmark har ni pladser i EU's Sociale og Økonomiske Udvalg.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen
Fakta
Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg
Udvalget blev oprettet i EU-samarbejdets spæde start i 1957 som civilsamfundets stemme i samarbejdet. Det består af 353 medlemmer fra EU’s 28 medlemslande, der rådgiver EU’s lovgivere ved at levere såkaldte udtalelser på ny lovgivning eller på eget initiativ give sit indspil til Unionens gang.
Udvalget – ØSU i daglig tale – er opdelt i tre grupper. Arbejdsgivere, fagforeninger og de såkaldte ”andre interesser”, hvor NGO’er fra civilsamfundet i bred forstand er repræsenteret. Det nedsættes for fem år ad gangen. Indeværende mandatperiode slutter med udgangen af september.

BRUXELLES: Der er nu navne på, hvem der skal sidde på de danske pladser i EU’s Økonomiske og Sociale Udvalg, der repræsenterer civilsamfund, arbejdsgivere og arbejdstagere over for EU-systemet.

Det rådgivende udvalg, der leverer udtalelser og udspil til EU's lovgivere, nykonstitueres for de næste fem år med udgangen af september. Men på grund af valget til det danske folketing, er der først for nyligt kommet indstillinger fra den nye danske udenrigsminister.

Tidligere på året herskede der er en del usikkerhed om, hvem der skulle besætte de tre danske pladser øremærket til repræsentanter fra civilsamfundet. I foråret blev en invitation til at søge sendt bredt ud til organisationer spændende fra Sex & Samfund til Danmarks Naturfredningsforening. I sidste ende er det dog de tre eksisterende medlemmer af udvalget, Danske Handicaporganisationer, Forbrugerrådet Tænk samt Kvinderådet, der får en omgang mere.

Dokumentation

De skal repræsentere Danmark i EU’s Sociale og Økonomiske Udvalg

På arbejdsgiversiden:

Dorthe Andersen, DI

Anders Ladefoged, DI

Niels Lindberg Madsen, Landbrug & Fødevarer

På arbejdstagersiden:

Marie-Louise Knuppert, LO

Bernt Fallenkamp, LO

Mikkel Dalsgaard, FTF

På civilsamfundssiden:

Benedicte Federspiel, Forbrugerrådet Tænk

Mette Kindberg, Kvinderådet

Ask Løvbjerg Abildgaard, Danske Handicaporganisationer


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00