Det sker i EU: Fisk, mink, glyphosat og TV 2

OVERBLIK: Fiskeri i Nordsøen, TV 2 for EU-Domstolen og potentielle forbud mod mink og glyphosat er bare nogle af de sager med betydning for Danmark, der ruller gennem EU-systemet i denne uge, hvor Brexit-forhandlingerne også starter igen, og hele tre hold ministre kommer til Bruxelles.

EU-Kommissionen kommer med udspil til næste års fiskekvoter for Nordsøen. Men det er bare ét blandt mange vigtige emner i EU-land denne uge.
EU-Kommissionen kommer med udspil til næste års fiskekvoter for Nordsøen. Men det er bare ét blandt mange vigtige emner i EU-land denne uge.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Mandag 6. November
Mængden af primært mænd med sjov beklædning på EU-Kommissionens gange vokser betydeligt, når førstenæstformand Frans Timmermans er vært for det årlige møde med religiøse overhoveder fra forskellige verdensreligioner. Senere samme dag vil samme Timmermans bevæge sig over i Europa-Parlamentet, hvor han skal diskutere Polens demokratiske tilstand med Parlamentets Borgerrettighedsudvalg.

I Ministerrådet mødes eurolandene til deres månedlige komsammen, som de, efter en snak i lukket kreds, denne gang åbner op for finansministre fra lande uden for den fælles mønt, herunder Danmark. Det skyldes, at de skal forberede et topmøde til december om det økonomiske samarbejdes fremtid, herunder færdiggørelsen af EU’s bankunion.

EU’s landbrugsministre kommer også til Bruxelles. De skal blandt andet diskutere bæredygtig brug af pesticider og forskelle i fødevarekvalitet mellem Øst- og Vesteuropa. Der forventes også et rask lille skænderi om, hvordan landbrugsområdet skal stilles i den frihandelsaftale med de sydamerikanske lande i Mercosur, som EU’s forhandlere tager til Brasilia i denne uge for at forsøge at komme lidt nærmere på at få i kassen.

Tirsdag 7.
EU-finansministrene taget tirsdag deres normale månedlige komsammen, hvor de blandt andet vil diskutere, om de kan stille med en fælles europæisk kandidat til stillingen som generalsekretær i Verdenstoldorganisationen. De skal også se, om de kan blive enige om en fælles holdning om e-handel og diskutere europæisk finanstilsyn.

Kommissionen præsenterer sin årlige plan for fiskekvoterne i Nordsøen, og på den anden side af gaden vil Ministerrådets sekretariat og andre, der bor i EU’s funklende nye topmødebygning, få lov at vende tilbage til deres kontorer, efter at bygningen har været lukket ned i to uger på grund af giftige dampe i køkkenregionerne.

Onsdag 8.
Det helt store nummer på EU-Kommissionens ugentlige møde er energispørgsmål. Der kommer nyt udspil om ren transport, der skal sætte nye udslipslofter for køretøjer og muligvis også kvoter for, hvor stor en andel af EU’s biler, der i fremtiden skal køre på fornybar energi. Kommissionen vil også bede om mandat til at være mere inde over gasforsyningen ind i Europa, så det bliver muligt at blande sig i sager som Nord Stream II, der lige nu plager den danske regering.

Kommissionen får også den bulgarske regering på besøg som forberedelse til, at de overtager det roterende EU-formandskab 1. januar.

Torsdag 9.
Der falder dom i hele tre sager ved EU-Domstolen i sagaen om, hvorvidt statsstøtte til TV 2-regionerne har været inden for skiven. Dommerne i Luxembourg vil samme dag have EU’s CO2-kvotehandelssystem på anklagebænken. Polen har anlagt sag for at få Domstolen til at annullere en kvotereserve, som er blevet indført for at undgå et kollaps i priserne på CO2, hvilket polakkerne ikke er tilfredse med.

I Bruxelles starter Brexit-forhandlingerne igen efter en kortere periode på is. De er berammet til to dage i den første af tre forhandlingsrunder inden et afgørende decembertopmøde.

Den danske regering vil samme dag holde særligt øje med et møde i EU’s videnskabelige komité om invasive arter. Her vil eksperter vurdere, om den amerikanske mink, som Danmark er verdens største eksportør af, bør ende på en liste over dyr, der skal forbydes i EU på grund af den skade, minkene forvolder i naturen.

En anden ekspertkomité vil stemme om en endnu mere kontroversiel sag, nemlig den om, hvorvidt det udbredte ukrudtsmiddel glyphosat skal forbydes i EU eller ej.

Fredag 10.
EU’s handelsministre – i Danmarks tilfælde er det udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) – mødes for at gøre status over blandt andet de igangværende frihandelsforhandlinger med Mexico og Mercosur, som, efter planen, skal være afsluttet ved årsskiftet. Også igangværende WTO-forhandlinger er til diskussion. Det samme er, hvordan EU's frihandelsaftaler undgår at underminere miljøstandarder og sociale rettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00