Er euroen i bedring?

OPTIMISME: Letlands kommende medlemskab af eurozonen skaber jubel i Bruxelles. Et nyt medlem er udtryk for stabilitet om den fælles valuta, lyder det. Fremtiden er dog stadig usikker, vurderer eksperter.
Euroen har det bedre, men der er stadig lang vej, inden krisen kan afblæses, vurderer flere økonomer.
Euroen har det bedre, men der er stadig lang vej, inden krisen kan afblæses, vurderer flere økonomer.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Man kan frygte, at politikerne nu siger, at fordi der er en midlertidig ro, kan vi godt vente lidt med de svære beslutninger.

Jesper Rangvid
Professor på CBS
Fakta

De næste i køen

Det næste land, der ventes optaget i euroen, er Litauen i begyndelsen af 2015.

Derudover står følgende lande til at blive optaget i euroen, når de lever op til EU's konvergenskriterier:

  • Tjekkiet
  • Ungarn
  • Bulgarien
  • Rumænien

Polen, der er EU's andenstørste økonomi uden for eurozonen, har også udtrykt ønske om at komme med i euroen "snarest". Dog har landets finansminister i foråret understreget, at det er vigtigere at sikre stabil vækst end at gå benhårdt efter at opfylde EU's euro-krav. 

Den hårdt plagede eurozone udvider kredsen af medlemslande.

Letland har fået EU-Kommissionens ord for, at landet er klar til at indtræde i den fælles valuta. Det sker fra 1. januar 2014. Flere lande ventes at følge efter inden for få år, og den udvikling bringer brede smil frem i Bruxelles.

"Letlands ønske om at indtræde i euroen er et udtryk for tillid til vores fælles valuta. Det er yderligere bevis for, at de, der forudså en opsplitning af euroen, var ude af trit med virkeligheden," sagde økonomikommissær Olli Rehn på et pressemøde.

Set fra Letlands perspektiv er medlemskab af euroen en mulighed for at sikre en mere stabil økonomi. Det vurderer Morten Hansen, professor ved Stockholm School of Economics i den lettiske hovedstad, Riga.

0:000:00