Erhvervslivet roser øget åbenhed om nye EU-regler

KONTROL: Regeringen er klar med en række initiativer, der skal skabe mere åbenhed om processen, når EU-regler bliver til dansk lovgivning. Landbrug og erhvervsliv håber, det kan føre til et opgør med danske særregler, de mener hæmmer Danmarks konkurrenceevne.

Nye regler til lovgivningsprocessen skal skabe mere åbenhed om implementering af EU-regler i Danmark.
Nye regler til lovgivningsprocessen skal skabe mere åbenhed om implementering af EU-regler i Danmark.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund

Jeg tror, den enkelte dansker vil vælge forbrugersikkerhed og bedre miljø over erhvervslivets interesser. Den diskussion er jeg ikke bange for at tage, og jeg tror, at det vil gavne dem, der ønsker høje standarder.

Nikolaj Villumsen (EL)
EU-ordfører

En række nye forslag, der skal styrke gennemsigtigheden i lovarbejdet med EU-regler i Folketinget, får erhvervsliv og landbrug til at lette på hatten.

Forslagene kommer fra justitsminister Mette Frederiksen (S). I en række svar til Folketingets Europaudvalg fremlægger hun konkrete ændringer, som regeringen vil foretage for at øge gennemsigtigheden omkring implementeringen af EU-regler i dansk lovgivning.

Ændringerne skal imødegå et krav fra et flertal uden om regeringen, der mener det er for svært at gennemskue, om Danmark går længere end krævet af Bruxelles, når EU-regler indarbejdes i dansk lov.

Dokumentation

Det foreslår regeringen
Til fremtidige lovforslag tilføjes en ekstra rubrik, der omhandler forholdet til EU-retten.

Her skal det ansvarlige ministerium angive, om der med lovforslaget er tale om "overopfyldelse af EU-retlige minimumsforpligtelser."

Af "Vejledning om Lovkvalitet" vil det fremover fremgå, at det ansvarlige ministerium skal angive i bemærkningerne til lovforslaget, hvilke dele der i givet fald er udtryk for overopfyldelse. Her skal der være en henvisning til de relevante paragraffer i lovforslaget.

Forslagene skal lette Folketingets og erhvervslivets adgang til at danne sig et hurtigt overblik over spørgsmålene om overopfyldelse af EU-retlige, skriver Mette Frederiksen (S) i en række svar til Folketingets Europaudvalg.

Særligt for bekendtgørelser
I februar kom der en ny vejledning om "erhvervsøkonomiske konsekvensvurderinger," af nye love og regler.
Her stilles krav om økonomiske konsekvensvurderinger af både EU-regulering, implementering af EU-lovgivnig, love og bekendgørelser.

Den nye vejledning betyder, at der fremover skal laves økonomiske beregninger på alle bekendtgørelser - der oftest er tekniske bestemmelser i lovgivningen, der ikke bliver behandlet i Folketinget - som indebærer "væsentlige" lettelser eller omkostninger for dansk erhvervsliv. 

Regeringen vil præcisere, at det skal fremgå af høringsmaterialet for bekendgørelsen, hvis der er tale om overopfyldelse af EU-minimumsregler. Også her skal det ske med henvisning til de konkrete paragraffer, der er udtryk for overopfyldelse.

"Bør" eller "Skal"
Et centralt krav fra blå blok er, at der i "Vejledningen om Lovkvalitet" laves en ændring, så kravene om oplysning omkring overopfyldelse er noget, ministerierne "skal" opfylde. I den nuværende vejledning er denne forpligtelse formuleret som noget, ministerierne "bør" gøre.
Ifølge Justitsministeren er det dog i realiteten udtryk for det samme, da "bør" altid ifølge mininsteren skal opfattes som et "skal."

Alligevel er justitsministeren nu klar til at ændre formuleringen, både når det gælder lovforslag og bekendtgørelser.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00