EU-måling: Dansk Folkeparti stikker af

EP2014: Dansk Folkeparti står til at blive væsentlig større end både Venstre og Socialdemokraterne ved Europa-Parlamentsvalget, viser ny meningsmåling. Debatten om velfærdsturisme er den ideelle politiske slagsmark for partiet, vurderer kommentator.
Dansk Folkeparti står til at blive største parti ved valget til Europa-Parlamentet.
Dansk Folkeparti står til at blive største parti ved valget til Europa-Parlamentet.Foto: Oskar Herrik Nielsen/Altinget.dk
Morten Øyen
Dansk Folkeparti ser ud til at blive det klart største parti ved Europa-Parlamentetsvalget til maj. Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

For en måned siden lå Dansk Folkeparti side om side med Socialdemokraterne og Venstre, men nu er partiet stukket af. I den seneste måling fik Dansk Folkeparti opbakning fra 23 procent af vælgerne, men det tal er nu steget til 27 procent.

Socialdemokraterne står ligesom for en måned siden stadig til 23 procent af stemmerne, mens Venstre er faldet en smule til 21 procent.

Ideelle slagmark for DF
Målingen viser klart, at Dansk Folkeparti har "fået den ideelle politiske slagsmark i debatten om velfærdsturisme," siger Altinget.dks kommentator Erik Holstein med henvisning til de seneste ugers heftige debat om dansk børnecheck og dagpenge til EU-borgere.

"Meningsmålinger viser jo, at hovedparten af danskerne er lodret uenige i, at EU-borgere efter kort tid skal kunne modtage danske velfærdsydelser. Ved at stille sig spidsen for modstanden får Dansk Folkeparti hul igennem til såvel de nationalitiske vælgere som til alle dem, der frygter for den danske velfærdsmodel," siger Erik Holstein.

Fakta
Sådan har vi spurgt:

Hvem vil du stemme på ved valget til Europa-Parlamentet 25. maj?

Dansk Folkeparti - 26,7 pct.
Folkebevægelsen mod EU - 9,1 pct.
Konservative - 4,1 pct.
Liberal Alliance - 1,0 pct.
Radikale - 8,9 pct.
Socialdemokraterne - 22,8 pct.
SF - 6,2 pct.
Venstre - 21,2 pct.

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1141 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden torsdag 27/3 til tirsdag 1/4.


Kilde: A&B Analyse

Han peger på, at Venstre bliver straffet for at være splittet på spørgsmålet, om Danmark skal udfordre EU-retten, ligesom Socialdemokraterne også først meget sent i forløbet har "sadlet om" og nu vil tage spørgsmålet om velfærdsydelser op i EU.

"Socialdemokraterne er omsider landet på en position, man i partiet så nogenlunde kan forsvare, men det skete efter alt for lang tid - og tydeligvis ikke med Helle Thorning-Schmidts gode vilje," siger Erik Holstein.

Normalt i EU-politikken taler de partier med en stemme, men på det seneste har de talt lidt i hver deres retning. Mange ved dermed ikke rigtigt, hvor de har dem, og det tror jeg, de bliver straffet for.

Catharina Sørensen
Forskningschef, Tænktetanken Europa

EU-borgfred er brudt
Den udlægning deles i store træk af Catharina Sørensen, forskningschef for den nye tænketank Europa. Ser man på den seneste tids europadebat og på hvilket parti, som har vundet den, så er Dansk Folkeparti en af de klare vindere, lyder hendes vurdering.

"Dansk Folkeparti scorer point på at have en dygtig kommunikation, der har talt direkte til folks bekymringer. De har simpelthen været mere klare i kommunikationen end de andre partier," siger Catharina Sørensen.

Ifølge forskningschefen hænger det sammen med, at den traditionelle "borgfred" mellem de EU-venlige partier i Folketinget er blevet brudt. De har endnu ikke kunnet blive enige om en ny europapolitisk-aftale, og samtidig er der "gået indenrigspolitik i europa-debatten".

"Det har betydning for, hvordan de traditionelle EU-venlige partier Venstre, Socialdemokraterne, Konservative og De Radikale positionerer sig. Normalt i EU-politikken taler de partier med en stemme, men på det seneste har de talt lidt i hver deres retning. Mange ved dermed ikke rigtigt, hvor de har dem, og det tror jeg, de bliver straffet for," siger Catharina Sørensen.

Kamp om mandat
Ser man på de øvrige partier, så står Folkebevægelsen mod EU og De Radikale - ligesom i den seneste måling - stadig til et mandat hver. Konservative og SF ligger umiddelbart, uden at medregne valgforbund, ikke til at få et mandat. Men begge partier er i valgforbund og har kendte spidskandidater, hvilket kan vise sig at være en fordel i løbet af valgkampen.

Imens ser det mere vanskeligt ud for Liberal Alliance.

Valget til Europa-Parlamentet er søndag den 25. maj.

Dokumentation
Valgresultatet ved Europa-Parlamentsvalget i 2009:

Dansk Folkeparti - 15,3 pct.
Folkebevægelsen mod EU - 7,2 pct.
Junibevægelsen - 2,4 pct.
Konservative - 12,7 pct.
Liberal Alliance - 0,6 pct.
Radikale - 4,3 pct.
Socialdemokraterne - 21,5 pct.
SF - 15,9 pct.
Venstre - 20,2 pct.

Kilde: EU-Oplysningen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00