Debat

EU skal holde fingrene fra danskernes skattekroner

DEBAT: Hvis vi åbner døren for skatteopkrævning eller større national indkrævning fra Bruxelles, vil både vælgernes og erhvervslivets begejstring for EU dale. Prisen for medlemsskab må ikke blive højere, skriver kandidat til Europa-Parlamentet Josefine Kofoed Christiansen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Josefine Kofoed Christiansen (K)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Benjamin Franklin sagde meget klogt, at der er intet sikkert i denne verden ud over døden og skat. Det første er vi af åbenlyse grunde ikke herre over, så lad os holde os til det mulige: Skat.

Palet af rædsler
Efter megen ballade blev EU's budgetter for de næste syv år vedtaget, og for ikke at stå i samme hårde forhandlinger har man (noget naivt, vil nogen påpege) nedsat en arbejdsgruppe, der skal udføre et servicetjek på den fremtidige tilrettelæggelse af EU's budgetter.

Det kan jeg kun bakke op om. Det er altid sundt, når man overvejer, hvordan de penge, man kradser ind fra nationalstaterne, bliver brugt. Det virker bare ikke som om, det er målet for EU-Kommissionen eller for store dele af Europa-Parlamentet.

Nej, de ser det mere som en snæver åbning for at få flere penge i kassen - eller som det hedder i EU-regi "større egne-indtægter".

Større egne-indtægter åbner for en palet af rædsler, hvis man spørger en konservativ som mig. I et land så hårdt beskattet som Danmark skyldes det flere ting.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Hele Europas socialkontor?
For det første har vi i øjeblikket en fair og reel diskussion omkring, hvem der er berettiget til danske velfærdsydelser. Er vi, eller kan vi blive, hele Europas socialkontor?

Det er i hvert fald en vigtig diskussion, der vidner om, at danskerne faktisk bekymrer sig om, hvem det er, de giver halvdelen af deres surt optjente løn til.

Der er i forvejen megen rift om at få fingrene i danskernes pengepung - og det er blot på det nationale plan. Diskussionen om, hvorvidt vi skal udvide adgangen til danskernes pengepung til Europa, tager regeringen ikke alvorligt, og det er bekymrende.

Anne E. Jensen (V) siger, at det er tåbeligt at se EU's budgetter ud fra, hvad vi får igen. Men er det ikke derfor, vi er medlem? For at få noget ud af samarbejdet?

Josefine Kofoed Christiansen (K)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Især op til Europa-Parlamentsvalget, som vi jo skal tage stilling til den 25. maj. For giver man ikke danskerne mulighed for at blive taget alvorligt i denne henseende, vil resultatet være en yderligere EU-modstand i en tid, hvor vi har brug for at stå sammen.

EU som skattefar
For det andet nærer jeg en principiel modstand imod at lade EU opkræve skat. Det er, og har altid været, et nationalt anliggende. Jeg har ikke tillid til, at store medlemslande som Tyskland og Frankrig, grå embedsmænd eller en føderalistisk tænkende kommission skal blive skatteopkræver. Hvor stor indflydelse ville Danmark så reelt have på, hvordan de større egne-indtægter skulle fordeles? Ikke megen, selvom det er danskernes penge, som EU vil hive op af pengepungen.

Og her vil Venstres ellers meget dygtige Europa-Parlamentsmedlem Anne E. Jensen garanteret komme efter mig, for hun udtaler, at "vi skal have et nyt system, der giver fokus på, hvad der giver mening i forhold til EU - og ikke i forhold til, hvad enkelte lande får ud af det".

Her er jeg rygende uenig. Jeg tager til Europa-Parlamentet for at kæmpe for danske interesserer, og jeg ville være bekymret, hvis den til enhver tid siddende danske regering ikke tilrettelagde deres politik efter, hvad vi danskere får mest muligt ud af i samarbejdet - også økonomisk.

Anne E. Jensen siger faktisk også, at det er tåbeligt at se EU's budgetter ud fra, hvad vi får igen. Men er det ikke derfor, vi er medlem? For at få noget ud af samarbejdet?

Det er klart, at vi ikke altid kan lave "krone for krone"-regnskabet, når det gælder EU. Vi betaler også for stabilitet, fællesskab og frihandel - en pris, jeg med glæde betaler, men som godt kan lade sig gøre uden, at EU indkræver skatter, ligegyldigt om det er en skat på finansielle transaktioner eller en skat på CO2-udledning.

Prisen må ikke blive højere
Med disse skatter risikerer vi, at flugten ud af Europa fortsætter. Det nytter ikke noget, at man med den ene hånd forsøger at skabe et mere attraktivt erhvervsliv i Europa, og med den anden brandbeskatter finansielle og energitunge virksomheder. Ønsker et land at drive den slags hetz mod virksomhederne, skal det stå dem frit for, men, at man i EU-regi tvinger flere arbejdspladser til BRIK-landene i en tid med tordende høj arbejdsløshed, er decideret useriøst.

At være medlem af EU er godt købmandsskab, men åbner vi døren for skatteopkrævning eller større national indkrævning fra Bruxelles, vil det ikke kun være vælgernes og erhvervslivets begejstring for EU, der daler - det vil også være min. Vi er i forvejen nettoyder i EU og har været det i over ti år. Prisen for medlemsskabet i denne klub må altså ikke blive højere.

Lad derfor arbejdsgruppen i Bruxelles kigge på, hvorledes deres nuværende "egne-indtægter" kan gå længere på literen, og lad dem gerne starte med landbrugsbudgettet og de 12-årlige udflugter til Strasbourg - men hold fingrene fra flere af danskernes skattekroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00