Fødevareminister: Samråd er ugens højdepunkt

TV: Fødevareminister Dan Jørgensen (S) blev kaldt polemisk og beskyldt for tidlig valgkampsretorik, da han gæstede Europaudvalget om overimplementering af EU-lovgivning.

Toke Gade Crone Kristiansen

Highlights fra samrådet (3 min), (artiklen fortsætter nedenunder):

Da Dan Jørgensen sidste år entrerede dansk politik efter mange år i Europa-Parlamentet, kritiserede han Folketingets samråd for at være uden særlig politisk substans og udtryk for politiske drillerier. Der er dog noget, der tyder på, at han efterhånden har fundet sig til rette i netop den ånd. Sådan oplevede flere af udvalgets medlemmer det i hvert fald, da han fredag var kaldt i samråd om overimplementering af EU-lovgivning på Fødevareministeriets ressortområde.

Imens stormen Alexander trak overskrifter, og det mange timer lange møde fredag blev længere, insisterede Dan Jørgensen på, at der skulle være plads til at diskutere holdninger, til tydelig irritation for flere af Europaudvalgets medlemmer. 

Opbakning til oversigt
Mette Bock (LA) kaldte således ministeren for polemisk, imens spørgeren Eva Kjer Hansen (V) konstaterede, at det virkede, som om han glædede sig til at være i oppositionsrollen, så han kunne få lov til at stille spørgsmål i stedet for at besvare dem. Både de Konservative og Enhedslisten støttede en større transparens og et sagligt overblik over, hvor Danmark er gået længere end nødvendigt.

Baggrunden for samrådet var, at Eva Kjer Hansen har forsøgt at sammenstykke en oversigt over, hvor Danmark har overimplementeret EU-lovgivning i dansk lov de seneste fem år. Hun har således stillet det samme spørgsmål til nu fire ministre: miljøministeren, erhvervsministeren, klimaministeren og nu fødevareministeren.

Uklar overimplementering?

Fødevareministeret havde leveret en liste over implementeringer, som kun indeholder 11 punkter, hvilket ifølge Eva Kjer Hansen på ingen måde kunne være repræsentativt for de seneste fem års lovgivning på området. Se listen her. Fødevareministeren bragte vedholdende definitionen af overimplementering op til debat og insisterede på, at det var uklart, hvad en sådan liste skulle indeholde, da forordninger blandt andet måtte være undtaget.

Eva Kjer måtte flere gange bede ministeren forholde sig til, hvorvidt han ville imødekomme hendes ønske om en liste over lovforslag eller blot diskutere politik. Samrådsdelen af udvalgets møde blev omsider bragt til ende, efter at Dan Jørgensen havde lovet at udfærdige en mere fyldestgørende oversigt med også kvantificerbare mål, selvom han antydningsvist mente, at det er spild af skatteborgernes midler.

Se et længere sammendrag af mødet her (15 min):

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00