Her er anbefalingerne mod EU-overimplementering

ANBEFALINGER: Regeringens Implementeringsråd er klar med sine første 21 anbefalinger, der skal sikre, at EU-regler ikke overimplementeres i dansk lovgivning.

Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Implementeringsrådet har sendt sine første 21 anbefalinger til regeringen. Det oplyser formand Paul Mollerup.

Rådet har til opgave at rådgive regeringen om, hvordan man undgår, at Danmark implementerer EU-regler mere byrdefuldt i Danmark end i resten af EU.

”Vi har fundet eksempler, hvor regler er gjort unødigt besværlige, og hvor man ved at hente inspiration fra andre lande kan finde nemmere måder at udforme reglerne på. Vi fortsætter indsatsen i Implementeringsrådet og forventer at sende flere anbefalinger til regeringen i maj,” siger Paul Mollerup i en pressemeddelelse.

Se Implementeringsrådets anbefalinger her og her.

Flere nabotjek
Anbefalingerne handler blandt andet om sikring af den særlige danske realkreditmodel. Derudover anbefales regeringen at undersøge, om den danske implementering af køre-hviletidsbestemmelserne kan udformes som i for eksempel Tyskland, hvor der ikke er krav om installation af en fartskriver.

Ved 14 af anbefalingerne opfordres regeringen til at gøre en særlig indsats for så tidligt som muligt at sikre, at særlige danske hensyn ikke bliver glemt, når nye regler udformes i EU. De sidste syv anbefalinger anmoder regeringen om at gennemføre nabotjek for at få belyst, om konkrete EU-regler er implementeret mere erhvervsvenligt i andre EU-lande.

DI: Vigtigt med ens spilleregler
I Implementeringsrådet sidder 11 aktører, heriblandt erhvervsorganisationen DI. Og her peger direktør Tine Roed på, at det er vigtigt, at der bliver luget ud i overimplementeringen.

”Det koster vækst og arbejdspladser, når lovgivningen ikke er implementeret hensigtsmæssigt. Det hører vi ofte fra vores medlemsvirksomheder,” siger Tine Roed.

”Når danske virksomheder mødes med strammere regler end konkurrenterne i nabolandene, så mister de ordrer til konkurrenterne, og i sidste instans må de flytte hele eller dele af virksomheden til nabolandet. Derfor er det så vigtigt med ens spilleregler,” tilføjer hun.

Lav konkrete målsætninger
DI er glade for regeringens overordnede mål om, at erhvervslivets byrder skal lettes med tre milliarder kroner frem mod 2020. Men Tine Roed understreger, at det ikke altid er muligt at opgøre tiltagene i specifikke beløb.

”Derfor opfordrer vi til, at Implementeringsrådet også definerer nogle konkrete målsætninger for rådets arbejde. Det kan eksempelvis være relateret til andelen af forslag fra Implementeringsrådet, som regeringen vælger at gennemføre,” siger Tine Roed.

Implementeringsrådets anbefalinger er sendt til regeringens implementeringsudvalg, der nu skal tage stilling til dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Mollerup

Adm. direktør, Danske Advokater, formand, Erhvervslivets EU- og Regelforum, bestyrelsesmedlem, Stenbroens Jurister, tidl. bestyrelsesformand, Folkekirkens Nødhjælp
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Tine Roed

Direktør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00