Kommissionens kamp mod EU-regeljunglen får kritik

FORENKLING: Der er erklæret krig mod dårlig lovgivning fra EU-Kommissionens side, der vil skabe mere åbenhed omkring, hvordan EU’s regler bliver lavet, og hvad de får af konsekvenser. Men der er tale om vådeskud, lyder kritikken fra både fagforeninger og dele af erhvervet.

EU's første-næstformand Frans Timmermans er træt af at få skylden for vidtgående EU-regler.
EU's første-næstformand Frans Timmermans er træt af at få skylden for vidtgående EU-regler.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Det er 100 procent fair, at man siger, at man for eksempel vil have et højt beskyttelsesniveau, og at det kommer til at koste nogle penge. Det er en politisk beslutning. Men det er ikke i orden, at man går ind og lovgiver for 28 lande, uden at konsekvensanalysen er på plads.

Kasper Ernest
EU-chef, Dansk Erhverv

BRUXELLES: Syv ud af ti EU-borgere mener, at EU’s regler er for komplicerede.

Det er ikke en statistik, som den nye EU-Kommission vil have siddende på sig efter at have slået sig stort op på at ville det modsatte. Derfor præsenterede Kommissionens egen forenklings-tsar, første-næstformand Frans Timmermans, i denne uge en pakke med tiltag, der skal skabe mere åbenhed omkring lovgivningsprocessen og stramme op på analyserne af, hvad EU’s regelværk medfører af omkostninger.

”Vi skal være ærlige om, hvor der har været skuffende resultater og uforudsete konsekvenser, om de er økonomiske, sociale eller miljømæssige, og vi skal være parate til at gentænke og forbedre det, hvor der er behov for det,” lyder det fra Timmermans.

Dokumentation

Det er der i den nye pakke

En ny inter-institutionel aftale mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Kommissionen
Den nye aftale skal binde de tre EU-institutioner til at skabe bedre og klarere lovgivning. Herunder at udføre nye analyser af omkostninger medført af de ændringer, som lovgiverne udfører undervejs.

En ny reguleringskomité
Kommissionen nedsætter en såkaldt reguleringskomité, der skal sikre kvaliteten i de konsekvensanalyser, der udformes for nye EU-forslag. Komitéen vil bestå af seks personer og en formand, hvoraf de tre vil blive udpeget udefra. Den erstatter det eksisterende konsekvensanalysepanel.

En såkaldt REFIT-platform
Platformen skal være et interessentforum, som vil invitere eksperter fra erhvervslivet, civilsamfundet, arbejdsmarkedets parter, EU’s Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget samt repræsentanter fra de 28 EU-lande til at give deres mening til kende, om hvor EU kan mindske regelbyrder.

Mere konsultation
Kommissionen vil inddrage interessenter i hele lovgivningsprocessen, så det bliver muligt at blive hørt også tidligere i det lovforberedende arbejde og i forbindelse med sekundær lovgivning. Derudover vil Kommissionen give otte uger til at komme med reaktioner på nye forslag, som vil blive sendt videre til EU-lovgiverne, når de skal behandle nye regler. Der skabes også et online-forum under navnet ”Lighten the Load – Have Your Say”, som vil give enhver mulighed for at give sin mening til kende om ny eller eksisterende EU-lov.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00