Debat

Kraka: Østeuropæiske studerende er gode for Danmark

KLUMME: Udenlandske studerende kan være en gevinst for Danmark og dansk økonomi. Den ideelle udenlandske studerende er fra Østeuropa og tager en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse, skriver Jens Hauch, vicedirektør og cheføkonom, og Kristine Vasiljeva, økonom, fra tænketanken Kraka.

"Vi må ikke diskriminere mellem studerende på baggrund af oprindelsesland eller studieretning, hvilket er et sundt princip. Omvendt er det ikke forbudt at handle i egeninteresse inden for reglerne," skriver Jens Hauch, vicedirektør og cheføkonom, og Kristine Vasiljeva, økonom, tænketanken Kraka. 
"Vi må ikke diskriminere mellem studerende på baggrund af oprindelsesland eller studieretning, hvilket er et sundt princip. Omvendt er det ikke forbudt at handle i egeninteresse inden for reglerne," skriver Jens Hauch, vicedirektør og cheføkonom, og Kristine Vasiljeva, økonom, tænketanken Kraka. Foto: Mathias Bojesen/Scanpix
Jens Hauch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Hauch
Vicedirektør og cheføkonom, Kraka. 
Kristine Vasiljeva
Økonom, Kraka.  

Særligt omkring studiestart kan man i diverse medier ofte læse om, at for eksempel norske medicinstuderende, der optager danske studiepladser, er omkostningsfulde og rejser hjem efter endte studier. Alt i alt udgør de udenlandske studerende cirka ti procent af de studerende på danske universiteter, og hvis de returnerer til hjemlandet, har vi blot fodret dem med viden uden at høste nogen gevinst af dem.

Der er dog også gevinster: Studerende i EU kan frit vælge at studere i et andet medlemsland. Det er en fordel for Danmark, at vores unge kan rejse ud i verden og bliver klogere. Og ligesom arbejdskraftens frie bevægelighed giver det med stor sandsynlighed en samlet gevinst for medlemslandene i EU.

Højt kvalificeret arbejdskraft 
Omkostningen kan dog godt for det enkelte medlemsland overstige gevinsten: Eksempelvis hvis man modtager mange studerende, som bare rejser hjem efter endte studier. Men nogle udenlandske studerende bliver i Danmark efter endt uddannelse og kommer i beskæftigelse. De hjælper med at imødekomme det stigende behov for højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark, og de bidrager til værditilvæksten og det offentlige budget.

Og det er faktisk muligt at udpege grupper af studerende, der er har størst tilbøjelighed til at blive i Danmark efter endte studier og få et job. Og ikke mindst, hvad der driver dem.

Set ud fra et isoleret dansk synspunkt er den ideelle udenlandske studerende således fra Østeuropa og tager en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse.

Jens Hauch og Kristine Vasiljeva
Kraka

Lønforskelle
I en netop offentliggjort Kraka-analyse finder vi, at de østeuropæiske kandidatstuderende har størst tilbøjelighed til at blive her. Og forklaringen er først og fremmest lønforskellen. Der er simpelthen stor forskel på lønningerne i Danmark og i de østeuropæiske lande, hvorfor østeuropæiske studerende foretrækker at blive i Danmark efter endte studier.

Anderledes forholder det sig for eksempel med studerende fra det øvrige Skandinavien. Når studerende fra disse lande er færdige med studierne i Danmark, returnerer de hjem og bruger deres uddannelse dér – for disse er der ingen løngevinst i Danmark, så de danske bøgeskove kan ikke konkurrere med de norske vidder.

Studerende i EU kan frit vælge at studere i et andet medlemsland. Det er en fordel for Danmark, at vores unge kan rejse ud i verden og bliver klogere.

Jens Hauch og Kristine Vasiljeva
Kraka

Muligheder for job
Gevinsten for Danmark afhænger dog ikke kun af, om de udenlandske studerende forbliver i Danmark, men også af, om de får job. Og her er særligt de studerende på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser attraktive – de har nemlig gode muligheder for at finde et job. Anderledes forholder det sig inden for eksempelvis samfundsvidenskab – muligvis fordi danskkundskaber er vigtige på disse områder.

Set ud fra et isoleret dansk synspunkt er den ideelle udenlandske studerende således fra Østeuropa og tager en naturvidenskabelig eller tekniske uddannelse.

Ikke kun en byrde
Vi må ikke diskriminere mellem studerende på baggrund af oprindelsesland eller studieretning, hvilket er et sundt princip. Omvendt er det ikke forbudt at handle i egeninteresse inden for reglerne. For eksempel ved en målrettet markedsføring af mulighederne for at studere i Danmark. Eller ved at de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser har et særligt fokus på at være attraktive for de udenlandske studerende.

Men vigtigst af alt er måske erkendelsen af, at udenlandske studerende ikke kun er en byrde. De kan meget vel – hvis vi tænker os lidt om – være en gevinst for Danmark og dansk økonomi.

---
Jens Hauch er vicedirektør og cheføkonom i den fag-økonomiske tænketank Kraka, der er uafhængig af politiske og ideologiske interesser. Han har ansvaret for Krakas faglige arbejde og arbejder selv med en række forskellige makroøkonomiske problemstillinger, for eksempel skatte- og afgiftssystemet. Han er tidligere været sekretariatschef for Finanskrisekommissionen og forskningschef ved DTU-transport. Derudover har han i en årrække været ansat i De Økonomiske Råds Sekretariat og har en ph.d. i økonomi fra Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00