Ministre gled nemt gennem asyldebat i Bruxelles

SMYKKELOV: Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fik mest opbakning, men også et par kritiske indlæg med på vejen, da de mandag stod skoleret for borgerretsudvalget i Europa-Parlamentet for at forklare de danske asylstramninger.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tog imod spørgsmål og kritik fra europaparlamentarikere mandag eftermiddag i Bruxelles.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tog imod spørgsmål og kritik fra europaparlamentarikere mandag eftermiddag i Bruxelles.Foto: Eric Vidal/Reuters
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Det kræver sin minister at skulle forklare det, der er blevet kaldt ”Danmarkshistoriens mest misforståede lovforslag” for en gruppe europaparlamentarikere. Faktisk viste det sig at kræve to ministre.

I hvert fald tog både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Bruxelles mandag for at udrede over for Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg, hvorfor den danske regering mener, at det er rimeligt at beslaglægge asylansøgeres værdifulde ejendele.

Målet for de to ministre var klart: Nu skulle der ryddes op i de myter og misforståelser, der omgærder det danske såkaldte smykkeforslag.

Inger Støjberg medgav dog før mødet, at regeringen også selv har et medansvar for misforståelserne. Hvis der skal opstå en misforståelse, skal der både være en afsender og modtager, hvor noget er gået galt, sagde ministeren.

”Det kan da godt være, at vi ikke har været hurtige nok til at få forklaret tingene.”

At få forklaret tingene fik de to ministre dog rig mulighed for på mandagens møde i Parlamentets udvalg for borgerrettigheder. Her holdt de to ministre først hver deres oplæg, hvorefter de svarede på spørgsmål.

Og debatten med medlemmerne af Europa-Parlamentet forløb roligt. Fra de to største grupper i Parlamentet, den borgerlige EPP-gruppe og socialdemokraterne i S&D-gruppen, var der mest opbakning frem for kritik til Inger Støjberg og Kristian Jensen. Særligt den maltesiske parlamentariker Roberta Metsola, der talte på vegne af EPP, støttede og forsvarede den danske regering.

Kritik fra liberale
Der var dog også kritikere til stede til høringen mandag. Og meget af kritikken kom fra regeringens partikolleger i den liberale ALDE-gruppe i Parlamentet.

Blandt andet svenske Cecilia Wikström luftede sin utilfredshed og kaldte Danmark for en deltager i ”et kapløb mod bunden”, hvor EU-landene konkurrerer om at være det mindst attraktive land for flygtninge i håbet om, at de vil søge et andet sted hen. I den optik ser hun heller ikke de danske tiltag som isolerede tilfælde.

”Jeg er bange for, at vi er vidner til en EU-dominoeffekt, hvor land efter land giver efter i forhold til menneskelighed,” sagde Cecilia Wikström.

To af forslagene i regeringens asylpakke var oppe til debat mandag – det såkaldte smykkeforslag samt stramningen for personer med midlertidigt ophold, der med de nye regler skal vente i tre år, før de kan opnå familiesammenføring.

Cecilia Wikström rettede en kraftig kritik mod begge forslag.

”I vil aldrig nogensinde få mig overbevist om, at det er ansvarligt eller rimeligt, ligegyldigt hvor alvorlig situationen er, eller hvor hårdt presset er. Vi er den rigeste region på hele planeten. Og hvis vi ikke tager ansvar, så fortæl mig: Hvem skal så gøre det?”

En anden ALDE-parlamentariker, hollænderen Sophie in 't Veld, stillede spørgsmålstegn ved den konkrete formulering, om at smykker og andre værdigenstande ikke skal inddrages, hvis de har affektionsværdi for ejeren.

”Hvordan definerer I egentligt affektionsværdi? Hvis nogen rejser tusindvis af kilometer og risikerer sit liv, har alle de ting, som de har med sig, så ikke enorm personlig værdi?”

Grønne: I hindrer EU-løsning
Det var den Grønne gruppe i Parlamentet, der oprindeligt pressede på for at få arrangeret høringen i borgerrettighedsudvalget, så den danske regering kunne stå på mål.

Judith Sargentini, der førte ordet for de Grønne, hæftede sig især ved, at den danske regerings forslag efter hendes mening stikker en kæp i hjulet i forhold til at finde europæiske løsninger i flygtningekrisen.

”Der er ingen hurtige eller nemme løsninger. Men når I arbejder henimod individuelle ”løsninger” i medlemslandene – og her mener jeg løsninger i anførselstegn – så tror jeg, at I skubber muligheden for en EU-håndtering af flygtningetilstrømningen længere væk,” siger Judith Sargentini.

Repræsentanterne fra venstrefløjsgruppen GUE var de mest udtalt kritiske over for de danske ministre. Efter debatten kaldte flere af GUE-medlemmerne de danske asylstramninger for ”umoralske og groteske”, ”i strid med konventionerne” og ”racistiske og xenofobiske”.

Rohde: Regeringen taler med to tunger
Jens Rohde (R) var en af de mange danske europaparlamentarikere, der overværede debatten mellem borgerrettighedsudvalget og de danske ministre, som han karakteriserer som ”meget fredsommelig”.

”Men det fortæller jo historien om, at vi har en regering, der taler med to tunger. Når det handler om at lave annoncer og fortælle asylansøgere rundt omkring i verden, hvordan vi agerer i Danmark, så giver man den max gas om, at Danmark er et meget dårligt sted at komme til,” siger Jens Rohde.

”Når man så får kritik fra vennerne, så har man travlt med at fortælle om, hvor fantastisk vi gør det over for flygtninge.”

Efter høringen i borgerrettighedsudvalget afviste Kristian Jensen dog, at regeringen taler med to tunger om asylstramningerne.

”Jeg mener ikke, vi sender to signaler. Vi sender ét klart signal. Danmark har altid været et af de lande i Europa, der har modtaget flest flygtninge pr. indbygger. Vi modtager fortsat rigtigt mange flygtninge pr. indbygger. Det tror jeg, Danmark vil blive ved med at gøre i mange år fremadrettet,” siger han og fortsætter:

”Netop fordi vi modtager så mange, er vi nødt til at til at kigge på, om der er nogle steder, hvor vi har stillet flygtninge økonomisk bedre, end vi har stillet danskere. Og når danskere skal realisere deres værdier, før de kan få kontanthjælp, så mener vi selvfølgelig også, at det samme princip bør gælder for asylansøgere.”

Lovforslaget om asylstramningerne tredjebehandles – og ventes vedtaget – i dag, tirsdag, i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00