Debat

R: Danmark bør tage større medansvar for bådflygtninge

DEBAT: Det er på tide, at Danmark tager et større ansvar og deltager langt mere aktivt i det europæiske samarbejde på asyl- og flygtningeområdet, skriver EU-ordfører Helge Vagn Jacobsen (R).

Danmark skal tage større medansvar i det europæiske samarbejde på asyl- og flygtningeområdet, skriver Helge Vagn Jacobsen (R).
Danmark skal tage større medansvar i det europæiske samarbejde på asyl- og flygtningeområdet, skriver Helge Vagn Jacobsen (R).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helge Vagn Jacobsen (R)
EU-ordfører

Vi kan i den kommende tid se frem til et større slagsmål mellem EU’s medlemslande om, hvem der skal tage imod de mange flygtninge og indvandrere, der med livet som indsats flygter over Middelhavet i faldefærdige både.

Men inden vi overhovedet starter diskussionen om, hvilke lande der skal tage hvor mange asylansøgere og flygtninge, så kunne vi i stedet starte med at få de nuværende aftaler om asylsagsbehandling og -registrering til at fungere først. Nemlig Dublin-konventionen og Eurodac, som Danmark jo har tilsluttet sig.

Det var nøjagtig, hvad Frans Timmermanns sagde ved pressemødet 13. maj 2015, hvor Kommissionen præsenterede sine forslag til håndtering af de mange bådflygtninge. Det kom dog ikke til at fylde noget i den efterfølgende debat, da kvotefordelingen af asylansøgere og flygtninge blev det store diskussionsemne. En diskussion, som Danmark meget belejligt har meldt sig helt ud af, da vi ikke deltager i denne del af EU's fælles asyl- og flygtningepolitik.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fælles EU-indsats
Italien og andre sydeuropæiske lande kan ikke gennemføre en reel asylsagsbehandling og registrere fingeraftryk af de mere end 600.000 mennesker, der ifølge observatører har forsøgt at tilbagelægge den farefulde færd mod Europa, enten over vand eller over land.

Det vil derfor kunne løse en stor del af problemet, hvis vi ved en fælles indsats i EU - også fra Danmarks side - stillede ressourcer til rådighed i de lande, hvor indrejsen reelt foregår, til den konkrete asylsagsbehandling, oprettelse af modtagecentre og tilbagesendelse af de immigranter, der ikke har et lovligt opholdsgrundlag.

Det er på tide, at Danmark løfter blikket op over de danske grænsebomme og påtager sig et fuldgyldigt og helhjertet ansvar i det europæiske samarbejde på asyl - og flygtningeområdet.

Helge Vagn Jacobsen (R)
EU-ordfører

Når problemerne ikke tages ved fordøren, så skal de bare efterfølgende håndteres ved bagdøren, og det er, hvad der sker nu med en vandring af illegale indvandrere og flygtninge på tværs af landegrænserne i Europa – og derfor man nu begynder at tale om kvoter for de enkelte EU-lande.

Kamp mod menneskesmuglere
Der hersker en kynisme ud over det sædvanlige, når man som menneskesmugler tager op mod 100.000 danske kroner per menneske, der frivilligt lader sig sejle ud i druknedøden med en betydelig risiko for at havne på den hurtigst voksende kirkegård i nyere tid, på bunden af Middelhavet.

Derfor bør EU og Danmark føre en aktiv kamp mod menneskesmuglerne, der er nøjagtig ligeså kriminelle som dem, vi forfølger med Danmarks deltagelse i for eksempel Europol-samarbejdet. Men Danmark har meget belejligt meldt sig ud af den kommende fælles EU-indsats i Middelhavet på grund af forsvarsforbeholdet.

Regionalt ansvar
Asylsagsbehandling, fordeling af flygtninge og bekæmpelse af menneskesmuglere er kun brandslukning, så længe der ikke skabes fred og udvikling i de regioner, hvor de mange flygtninge og immigranter kommer fra. Derfor skal Danmark gennem EU og i samarbejde med FN spille en langt mere aktiv rolle i at styrke det regionale ansvar i Nordafrika og Mellemøsten samt yde mere og bedre udviklingsbistand til de lande, hvor immigranterne flygter fra i dag.

Det er ikke for sent for EU at tage et fælles ansvar for løsningen af en af Europas største udfordringer, nemlig de store flygtningestrømme, der søger mod Europa. Og det er heller ikke for sent for Danmark at tage et større medansvar og deltage langt mere aktivt på europæisk plan.

I 70-året for 2. Verdenskrigs afslutning kan vi sende en tanke til de modige danskere og svenskere, der reddede danske jøder fra koncentrationslejrene i Tyskland, og takke de allierede fra England og USA for at sætte deres unge menneskers liv på spil for at hjælpe Danmark af med den tyske besættelsesmagt - og efterfølgende bidrage til den økonomiske genopbygning i efterkrigsårene.

Jeg synes, det er på tide, at Danmark løfter blikket op over de danske grænsebomme og påtager sig et fuldgyldigt og helhjertet ansvar i det europæiske samarbejde på asyl - og flygtningeområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helge Vagn Jacobsen

Vicedirektør, Københavns Ejendomme & Indkøb, fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1991), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1990)

0:000:00