Regeringens analysearbejde kan klares på en eftermiddag

TV: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kom til at referere til regeringens analyse af retsforbeholdets betydning for Danmark som en liste. Analysen, eller listen om man vil, ventes ikke at blive præsenteret for offentligheden før sommeren 2015. Men Lars Barfoed (K) mener, at hvis det blot er en liste, kan ministeriet vel sammenfatte den på en eftermiddag.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Toke Gade Crone Kristiansen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede i Folketingets åbningstale, at regeringen ville arbejde for en folkeafstemning om retsforbeholdet. Men hun bebudede samtidigt, at det krævede et analysearbejde, som først kan være færdigt til sommeren 2015.

Det var den analyse, som udenrigsminister Martin Lidegaard (R) refererede til som en liste i Europaudvalget. Det fik flere ordførere til at undre sig over, hvorfor en simpel liste ikke ville være færdig før sommeren 2015. Tidligere justitsminister Lars Barfoed mente endda, at det kun burde tage Udenrigsministeriet en eftermiddag at færdiggøre til kontorchefens underskrift næste formiddag.

Et belejligt alibi?

Men, det er nu engang som om, at skiftende regeringer - helt tilbage fra Anders Fogh Rasmussens (V) tid som statsminister - bare ikke får taget sig sammen til at udskrive den afstemning, de åbenbart både støtter og ønsker.

Her spiller analysearbejdet måske rollen som alibiet, der gør det muligt at udskyde afstemningen om retsforbeholdet - og ikke mindst det mulige nederlag - til en ny regering efter et valg, til trods for den åbenbare vilje.

Se ordvekslingen om analysen, som blev til en liste her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00