Debat

SF: Arbejdsgiverne har ansvaret for social dumping

DEBAT: Velfærdsturisme er ikke nogen reel her-og-nu udfordring. Det er derimod uansvarlige danske arbejdsgivere, der udnytter muligheden for social dumping, mener Tonni Hansen (SF), der er kandidat til Europa-Parlamentet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tonni Hansen (SF)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Vi hører i disse dage meget om udenlandske arbejdere i Danmark og den såkaldte velfærdsturisme.

I det daglige har jeg min gang i fagforeningen 3F Sydfyn. Her får vi henvendelser fra ulykkelige unge mennesker fra både EU-lande og ikke- EU-lande.

Eksempelvis en ung ukrainsk kvinde, som blev lokket her til landet med løfter om guld og grønne skove ved arbejde i landbruget. Men virkeligheden blev en helt anden.

Hun bliver aflønnet med 12.000 kroner om måneden. Ifølge overenskomsten på området er mindstelønnen 21.000 kroner pr. måned. Hun skal betale en husleje på 2.500 kroner for at bo i et gammelt hus sammen med flere andre Ukrainere. Huset er ejet af arbejdsgiveren! Endelig skal hun betale 3.500 Euro (26.250 kroner) til det ukrainske bureau, som formidlede kontakten til den danske bonde.

Med leveomkostningerne i Danmark og den skat hun skal betale er der næsten ingenting tilbage til hende selv. Og så taler vi altså om en arbejdsuge på 50-60 timer!

Et andet eksempel er en rumæner, som for to år siden blev ansat hos en svinebonde til en månedsløn på 10.000 kroner om måneden. Efter to års anciennitet er hans løn nu svimlende 15.000 kroner. Ingen tillæg, ingen pensionsindbetalinger, men derimod en regning på 10.000 kroner til det danske formidlingsbureau, der fik ham ansat hos bonden.

Unge mennesker udnyttes på det groveste
Når vi i 3F Sydfyn får henvendelserne er det fordi, de unge mennesker har fundet ud af, at de bliver udnyttet på det groveste af deres arbejdsgivere. Men gør vi noget ved det, frygter de at blive sendt hjem uden at kunne betale deres gæld til formidlingsbureauerne.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Ikke en eneste af de udenlandske arbejdere, der henvender sig i fagforeningen, kender de danske velfærdsydelser. Det er ikke derfor, de er kommet her til landet!

De er kommet med en drøm om arbejde. Og det udnytter danske arbejdsgivere ud fra devisen: de er billige og villige.

Og når de ikke længere kan bruge dem, bliver de sendt hjem. At de kommer på danske sociale ydelser, som de kan have ret til, har jeg personligt ingen eksempler på.

Ikke en eneste af de udenlandske arbejdere, der henvender sig i fagforeningen, kender de danske velfærdsydelser. Det er ikke derfor, de er kommet her til landet!

Tonni Hansen (SF)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Udfordringen er social dumping
Den reelle her-og-nu udfordring synes derfor ikke at være velfærdsturisme, men derimod uansvarlige danske arbejdsgivere, der udnytter muligheden for social dumping.

Der er nu ved at blive vedtaget et "Håndhævelsesdirektiv i EU. Direktivet indeholder en række initiativer til at forbedre håndhævelsen af udstationeringsdirektivet:

• Bedre kontrol med postboksselskaber.
• Samarbejde mellem medlemslandene for at hindre omgåelse.
• Bedre kontrolmuligheder over for udstationeret arbejdskraft og deres arbejdsgivere.
• Forbedret information om gældende løn- og ansættelsesvilkår.
• Pligt til firmaerne om at udpege en ansvarlig kontaktperson.
• Kontrol af underleverandørkæder.
• Forbedret inddrivelse af fordringer på tværs af grænserne.

Direktivet løser ikke i sig selv problemerne med social dumping, men giver en række værktøjer, der kan forbedre kontrollen over for de arbejdsgivere, der forsøger at omgå de eksisterende regler.

Jeg håber det lykkes at skabe et flertal i Folketinget, som vil følge op på direktivet og gøre yderligere for at bekæmpe sociale dumping.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00