Tænketank: Europaudvalgets mandat er et gummistempel

NOTAT: Folketingets Europaudvalg kommer ofte først på banen, når det er for sent for Danmark at få indflydelse på EU's lovgivning, skriver Tænketanken Europa. Danmarks demokratiske håndtering af EU-politikken er under pres, mener Enhedslisten.

Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget, mener langt fra, problemet er løst ved at give mandat til ministrene tidligere i processen.
Eva Kjer Hansen (V), formand for Europaudvalget, mener langt fra, problemet er løst ved at give mandat til ministrene tidligere i processen.Foto: ft.dk
Kasper Kaasgaard

Den danske model er et system, som andre lande har efterlignet. Det er en meget grundig måde at kontrollere regeringen på og sørge for, at der er bred opbakning i Folketinget omkring den danske EU-politik på konkrete sager. Det billede er ved at falde fra hinanden.

Maja Kluger Rasmussen
Senioranalytiker, Tænketanken Europa

Europaudvalget bliver tit inddraget for sent i den europæiske beslutningsproces. Dermed begrænses Folketingets kontrol med regeringen, når der vedtages lovgivning i EU.

Sådan lyder Tænketanken Europas dom over det udvalg i Folketinget, der skal give danske ministre mandat til at forhandle i Ministerrådet.

Sådan har EU's beslutningsproces udviklet sig. Lovforslag vedtages for langt de flestes vedkommende efter en behandling. Grafen er lavet af Tænketanken Europa med tal fra Europa-Parlamentet.
Sådan har EU's beslutningsproces udviklet sig. Lovforslag vedtages for langt de flestes vedkommende efter en behandling. Grafen er lavet af Tænketanken Europa med tal fra Europa-Parlamentet. Foto: Tænketanken Europa

”Det mandat, der gives, bliver lidt nytteløst, når forhandlingerne allerede er gået i gang, og man næsten er nået frem til kompromiset mellem EU's institutioner. Så er det begrænset, hvor meget Europaudvalget kan påvirke regeringens holdning,” siger Maja Kluger Rasmussen, senioranalytiker ved Tænketanken Europa.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00