Danmark med i europæisk kamp mod madspild

KORT NYT: Nyt EU-projekt skal sætte en stopper for det stigende madspild i Europa. Prognoser viser, at det europæiske madspild vil stige med 42 procent i løbet af de næste otte år. EU-projektet FUSIONS vil over 4 år forsøge at stoppe den voldsomme stigning i madspildet.
Anne Justesen
Et nyt EU-projekt med 21 partnere, heraf to danske, skal over 4 år stoppe stigningen i det europæiske madspild.

I EU ligger det samlede madspild på 89 millioner tons om året. Det svarer til 179 kilo for hver eneste EU-borger. Prognoser viser, at madspildet de næste otte år vil stige med 42 procent. Det betyder, at hver eneste EU-borger i 2020 vil smide et kvart tons mad ud om året. Europas samlede madspild vil dermed nå op på hele 126 millioner tons om året.

Stop Spild Af Mad
Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er en af de i alt 21 europæiske partnere, som nu tager kampen op mod madspildet.

"I 2010 talte jeg i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Siden har jeg på vegne af Stop Spild Af Mad skrevet under på en international erklæring mod madspild sammen med flere europæiske organisationer. Joint Declaration Against Food Waste har til formål at forpligte EU til at reducere madspildet med mindst 50 procent inden år 2025," siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad.

Erklæringen tjente som inspiration til Europa-Parlamentets resolution om madspild, og fra i år agter Europa-Kommissionen at sætte mål på reduktionen af madspild i EU, mindst 50 procent inden 2025.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00