Debat

DI Fødevarer: Fødevareafgifter er no go

DEBAT: "Fødevareafgifter er "no go" i en stærk international konkurrencesituation," skriver Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer. Det er derfor helt uholdbart, at regeringen overvejer at indføre nye fødevareafgifter igen, mener han.
Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer.
Ole Linnet Juul, branchedirektør i DI Fødevarer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Ole Linnet Juul
Branchedirektør, DI Fødevarer

Jeg måtte læse overskriften to gange, da det på Altinget 14. november fremgik, at regeringen åbner op for nye fødevareafgifter. Var der tale om et genoptryk af en gammel artikel, eller var det sætternissen, der havde taget forskud på juleløjerne?

Men nej, den var god nok. Repræsentanter fra de tre regeringspartier meldte ud, at ideen om at lægge afgifter på fødevarer for at fremme sundhedstilstanden i befolkningen skam ikke var skrinlagt. De skal bare skrues bedre sammen næste gang, lød det, med henvisning til fedtafgiften, der blev indført sidste år, og udvidelse af sukkervareafgiften, som regeringen havde planlagt skulle træde i kraft til næste år.

Heldigvis kom regeringen på bedre tanker, og de to afgifter er nu taget af bordet. Det er historisk, at to afgifter, der i den grad belaster - og ville belaste vores virksomheder - nu droppes.

Det har været en mærkesag for DI Fødevarer, og sammen med virksomhederne har vi kæmpet hårdt imod disse afgifter. Vi glæder os derfor over, at politikerne erkendte, at disse afgifter ville belaste virksomhederne, øge grænsehandelen og koste arbejdspladser. Men samtidig må vi også sige, at løsningen ikke er skattestigninger andre steder, som vi jo har set i denne sag.

Branchen er fortsat presset af en lang række punktafgifter, hvor der ovenikøbet er vedtaget stigninger for de kommende år. Og nu går regeringspartierne så ud og siger, at de er parate til at indføre nye fødevareafgifter igen. Det er ikke holdbart.

Ole Linnet Juul
Branchedirektør, DI Fødevarer

Branchen er fortsat presset af en lang række punktafgifter, hvor der ovenikøbet er vedtaget stigninger for de kommende år. Og nu går regeringspartierne så ud og siger, at de er parate til at indføre nye fødevareafgifter igen. Det er ikke holdbart.

Lad os i stedet se afviklingen af de to forhadte afgifter som et paradigmeskifte i afgiftspolitikken og sætte mål for afskaffelsen af de øvrige afgifter. Og så skal de være reelle, målt på faldende skattetryk. Fødevareafgifter er "no go" i en stærk international konkurrencesituation.

Vejledning frem for afgifter
Det fremgår af artiklen, at regeringen ikke har konkrete planer om nye afgifter, og at det ikke er noget, der ligger lige rundt om hjørnet. Det fremgår også, at regeringen har lagt op til en mere vejledende ernæringslinje, hvor den løftede pegefinger er blevet udskiftet med en hjælpende hånd.

Jeg vil opfordre regeringen til at holde fast i dette og erkende, at afgiftsskruen skal løsnes yderligere.

Hvis vi skal anlægge en sundhedsvinkel på det, kan vi sige: Det vil være usundt for Danmark at fastholde afgiftstrykket. Vi skubber omsætning ud af landet og mister arbejdspladser. Det er ikke det, Danmark har brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Linnet Juul

Ledende Seniorchefkonsulent, International Markedsudvikling, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00