Debat

DI Fødevarer: Fødevareindustrien søger robotkyndige medarbejdere

DEBAT: Det er helt centralt, at der sikres en sammenhæng mellem uddannelserne og fødevarebranchens kompetencebehov. Derfor bør de tekniske erhvervsuddannelser målrettes til fødevareindustriens delbrancher, skriver Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer. 

Fødevarebranchen har brug for robotkyndige folk, der kan bidrage til at udvikle fødevarernes kvaliteter for at styrke fødevareerhvervet, skriver Leif Nielsen.
Fødevarebranchen har brug for robotkyndige folk, der kan bidrage til at udvikle fødevarernes kvaliteter for at styrke fødevareerhvervet, skriver Leif Nielsen.
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Det er alletiders, at unge får appetit på at blive gourmetkok, når danske restauranter henter Michelin stjerner i hobetal. Og det er helt fint, at Den Store Bagedyst har gjort det sexet at blive konditor. Men vi har også brug for robotkyndige folk, der kan bidrage til at udvikle fødevarernes kvaliteter for at styrke fødevareerhvervet. Derfor står uddannelse og rekruttering højt på fødevarebranchens dagsorden i disse år.

Produktion i Danmark er igen under udvikling – ikke afvikling. Det gælder også i fødevareindustrien, der efter en årrække med faldende beskæftigelsestal har oplevet en fremgang siden 2012, så der nu er omkring 53.000 ansatte i branchen.

Mangel på teknisk arbejdskraft
Mange fødevarevirksomheder har i dag svært ved at tiltrække dygtige medarbejdere med en teknisk profil, og et kig ind i krystalkuglen viser, at udfordringen med at skaffe kvalificeret, teknisk arbejdskraft kun bliver større de kommende år. Samtidig bliver fødevareindustrien mere og mere digitaliseret og automatiseret, hvilket også stiller andre og nye krav til medarbejderens kompetencer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er helt centralt, at der sikres en sammenhæng mellem uddannelserne og fødevarebranchens kompetencebehov. Én model er at målrette tekniske erhvervsuddannelser til delbrancher i fødevareindustrien. Det har DI i samarbejde med erhvervsskoler og fagforeninger haft succes med på bageriområdet, og det er et spor, der kan følges for andre underbrancher.

Vi skal også sørge for at få oprettet de praktikpladser, der kan understøtte uddannelserne. Her har virksomhederne et stort ansvar.

Vi i branchen har også en opgave i at fortælle og vise omverdenen, at fødevarebranchen er en spændende, innovativ og globalt orienteret branche med gode udviklingsmuligheder for ambitiøse og engagerede medarbejdere.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Generelt er det mit indtryk, at både virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne – det gælder erhvervsskoler så vel som universiteter – ønsker mere samarbejde, der kan bidrage til at sikre, at udbuddet af kompetencer matcher efterspørgslen, både på kort og langt sigt. Så vi skal videre ad den vej.

Men det er ikke kun de unge, vi skal have fat i. Også efteruddannelse af nuværende medarbejdere er et middel til at sikre de rette kompetencer i virksomhederne. Vi står også i den situation, at der er mange ældre, erfarne medarbejdere ansat i fødevareindustrien, der inden for en overskuelig fremtid vil forlade arbejdsmarkedet. Det er selvfølgelig med til at øge rekrutteringsudfordringen i de kommende år.

Fortællingen om fødevareindustrien
Vi i branchen har også en opgave i at fortælle og vise omverdenen, at fødevarebranchen er en spændende, innovativ og globalt orienteret branche med gode udviklingsmuligheder for ambitiøse og engagerede medarbejdere. Gastronomi og stjernekokke i restaurationsbranchen er cool, men der er også musik i robotteknologi og procesoperatører i fødevareindustrien.

Den 18. maj afholder DI Fødevarer en national konference, hvor vi stiller skarpt på fødevarevirksomhedernes muligheder for at tiltrække og udvikle de dygtigste hoveder og hænder til fremtidens fødevareindustri. Her samler vi virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre aktører til debat.

......

Leif Nielsen er 49 år og uddannet cand.polit fra Københavns Universitet i 1998. Han har været branchedirektør for DI Fødevarer siden november 2016. Leif Nielsen har siden 2006 været bestyrelsesformand for Agro Business Park A/S samt været bestyrelsesformand for LandbrugsMedierne fra 2012 til 2016. Han er bestyrelsesmedlem hos Danish Food Cluster siden 2016 og er forhenværende bestyrelsesmedlem hos Kraka i perioden 2013 til 2016. Leif Nielsen har en fortid hos Landbrug & Fødevarer, hvor han blandt andet fra perioden 2012 til 2016 var medlems og kommunikationsdirektør.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Nielsen

Branchedirektør, DI Fødevarer
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00