Konservativ fødevarepolitiker på vippen

VALGKAMP: Konservatives fødevareordfører, Tage Leegaard, står til at miste sin plads i Folketinget. De øvrige ordførere kan næsten alle forvente genvalg. Radikales Bente Dahl genopstiller ikke.
Morten Øyen
Meget kan ske i en valgkamp, og det kan blive redningen for Konservatives fødevareordfører, Tage Leegaard. Men i øjeblikket ser prognoserne ud til, at Leegaard mister sin folketingstaburat.

Det viser den seneste geografiske prognose fra valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen om mandatfordelingen i de enkelte storkredse. Prognosen er baseret på de allerseneste meningsmålinger lige op til og omkring valgudskrivelsen.

Tage Leegaard kom i Folketinget 1. januar 2010, hvor han overtog fra Knud Kristensen, som efter kommunalvalget i 2009 blev borgmester i Vesthimmerlands Kommune. Tage Leegaard stiller op i Nordjyllands Storkreds, men her står Konservative til at miste to af de tre kredsmandater, som partiet fik ved valget i 2007. Det betyder, at kredsen giver valg til udenrigsminister Lene Espersen, men ikke til Tage Leegaard.

Også de Radikale skal finde en ny fødevareordfører efter valget. Det skyldes, at Bente Dahl, der har siddet i Folketinget siden 2005, har valgt ikke at genopstille.

Dansk Folkepartis Rene Christensen sidder desuden på et noget usikkert mandat i Sjællands Storkreds. Partiet står til fire mandater i denne storkreds, men det er et mindre end ved sidste valg. Pia Kjærsgaard er her det eneste helt sikre mandat for Dansk Folkeparti, mens det bliver en tæt kamp om de resterende pladser.

Socialdemokraterne står til at få de største forandringer af alle partier i deres kommende folketingsgruppe. Hele ni folketingsmedlemmer genopstiller ikke, og yderligere fire folketingsmedlemmer risikerer at ryge ud. Det ligner dog ikke at ramme partiets fødevarepolitikere. Bjarne Laustsen (S) ser ud til at sidde helt sikkert på sit mandat i Nordsjælland, hvor partiet ifølge Søren Risbjerg Thomsen står til seks mandater. Partiets milijøordfører, Mette Gjerskov (S), ligner på samme måde at være helt sikker på genvalg i Sjællands Storkreds, hvor partiet står til syv mandater.

Lidt anderledes ser det ud for SF's Kristen Touborg. Godt nok står hans parti til to mandater i Vestjylland, men det ene mandat kan partiet meget vel miste, hvis partiet fortsætter de seneste dages tendens med tilbagegang i meningsmålingerne. Sker det skal Touborg kæmpe om et mandat med Steen Gade. Partiets EU- og forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr, står til gengæld til et sikkert genvalg i Nordsjælland.

Hos Venstre ser det ud til sikkert genvalg til både fødevareminister Henrik Høegh, som stiller op i Sjællands Storkreds samt fødevareordfører Erling Bonnesen, som stiller op på Fyn. Også miljøminister Karen Ellemann og miljøordfører Ejvind Vesselbo, der begge stiller op i Københavns Omegns Storkreds, ligner at blive genvalgt.

Også Liberal Alliances Villum Christensen står til at få partiets ene mandat i Sjællands Storkreds. Enhedslisten står til et mandat i Østjylland, hvorfor der dermed også er genvalg til Per Clausen.

Folketingsvalget finder sted torsdag 15. september.

0:000:00