Nye tal: Danmarks klimamål bliver dyrere at nå

KLIMA: Energistyrelsen har opjusteret sit skøn af, hvad der skal til for at leve op til Danmarks klimamål i 2030 med fire millioner ton CO2. Klimarådet kalder det en væsentlig ændring. Jo mere man skal reducere, jo dyrere bliver det, siger minsteren.

Det er klart, at jo mere CO2 man skal reducere, jo dyrere bliver det, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Det er klart, at jo mere CO2 man skal reducere, jo dyrere bliver det, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
Morten Øyen

Med et fingerknips er opgaven med at leve op til klimamålet i 2030 blevet meget større.

Fakta
EU's klimamål i 2030
EU har et reduktionsmål for de ikke-kvoteomfattede sektorer på 30 procent i 2030 i forhold til 2005. For at gennemføre dette har EU-Kommissionen i sommeren 2016 fremsat et forslag til, hvordan reduktionsindsatsen skal fordeles mellem medlemslandene. EU-Kommissionen har i sit forslag tildelt hvert EU-land et nationalt reduktionsmål for 2030 på mellem 0 og 40 procent. Ifølge Kommissionens udspil foreslås et dansk reduktionsmål på 39 procent. Danmark får dog mulighed for at benytte forskellige former for fleksibilitet i målopfyldelsen. Forslaget forhandles aktuelt i EU.
Ifølge Energistyrelsens nye opgørelse vil der være et reduktionsbehov på mellem 21 og 38 millioner ton CO2 (centralt skøn ca. 28 mio. ton) i hele perioden 2021-2030. Klimarådet anslår det svarer til 13,4 millioner ton, hvis Danmark bruger de forskellige former for fleksibilitet i målopfyldelsen (ex. når muligheden for at fratrække LULUCF-tiltag medregnes). 

Kilde: Klimarådet

Det står klart, efter at Energistyrelsen har set en ekstra gang på, hvad der skal til for at leve op til EU's klimamål for 2030. Styrelsen er blevet opmærksom på, at Danmarks bidrag skulle beregnes på en anden måde.

Den nye beregningsmetode betyder, at Danmark skal reducere sit CO2-udslip fra boliger, biler og landbruget med ekstra fire millioner tons CO2 inden 2030.

Reduktionsbehovet frem mod 2030 er nu 13,4 millioner ton CO2, mens det tidligere var 9,4 ton.

Jo mere man skal reducere, jo dyrere bliver det.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Ifølge Klimarådet – der tirsdag præsenterer sin rapport med anbefalinger over, hvordan Danmark kan leve op til EU-målet – er der tale om en ”væsentlig ændring". Så væsentlig, at Klimarådet i sidste øjeblik har udarbejdet en række yderligere anbefalinger til opfyldelse af målet end oprindeligt planlagt.

Minister: Bliver dyrere
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fastholder, at der stadig er usikkerhed om Danmarks forpligtelse, da der stadig udestår forhandlinger i EU.

”Dog er det klart, at jo mere man skal reducere, jo dyrere bliver det,” siger Lars Chr. Lilleholt i et skriftligt svar.

Ministeren fortæller, at han om et par uger skal til Bruxelles og forhandle med de andre EU-lande. Der kan derfor stadig gå noget tid, inden en endelig aftale er på plads.

”Jeg vil selvfølgelig kæmpe for, at vi får så gode betingelser som muligt for at opfylde målet,” siger ministeren.

Derefter skal han til at se på, hvordan Danmark kan leve op til målet.

”Regeringen vil udarbejde en omkostningseffektiv strategi for opfyldelse af Danmarks reduktionsmål inden udgangen af 2017,” lyder det fra Lars Chr. Lilleholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00