Råd: Regeringen bør lobbye for anprisning af fødevarer

ANBEFALING: Implementeringsrådet vil have regeringen til at arbejde for enklere og mere brugbare regler for ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer i EU. Forbrugerrådet Tænk er stærkt kritisk og har stemt imod forslaget.

Tine Roed er direktør i DI, der har arbejdet for, at Implementeringsrådet som en af sine 21 anbefalinger til regeringen har medtaget anprisningsforordningen.
Tine Roed er direktør i DI, der har arbejdet for, at Implementeringsrådet som en af sine 21 anbefalinger til regeringen har medtaget anprisningsforordningen.
Sine Riis Lund

Det er vigtigt, at vi kan markedsføre os på, at vi rent faktisk kan hjælpe til at skabe en bedre sundhedstilstand for nogle forbrugere. Og det kan vi gøre med de ingredienser, vi kan komme i.

Tine Roed
Direktør i DI

Forbrugerne risikerer at blive vildledt af de simplificerede budskaber, hvis de her meget komplekse sundhedsbudskaber bliver gjort meget mere enkle.

Lars Pram
Direktør i Forbrugerrådet Tænk
Fakta
Hvad er Implementeringsrådet?
Rådet arbejder inden for tre indsatsområder:
  • Implementeringsrådet kan pege på områder, hvor der er behov for en tidlig varetagelse af danske interesser i Bruxelles.
  • Rådet rådgiver regeringen om implementering af ny, erhvervsrettet EU-regulering med henblik på at forhindre unødige byrder ved implementering af ny EU-regulering.
  • Rådet kan udpege områder, hvor eksisterende national overimplementering eller fortolkning af EU-regulering kan revideres med henblik på at lette erhvervslivets byrder.
Implementeringsrådet blev nedsat af regeringen i december 2015 og afholder cirka fire møder årligt.

Fakta
Hvad er anprisninger?
Ernærings- og sundhedsanprisninger er frivillige oplysninger, som gives i forbindelse med markedsføringen af fødevarer.

Ernæringsanprisninger
Ernæringsanprisninger er budskaber, der indikerer, at en fødevare har særlige gavnlige ernæringsmæssige egenskaber på grund af et konkret indhold eller fravær af energi, næringsstoffer eller andre stoffer.

Eksempler på ernæringsanprisninger er: 
  • Sukkerfri
  • Højt fiberindhold​
  • Indeholder omega-3 fedtsyrer
Sundhedsanprisninger
Sundhedsanprisninger er budskaber, der fortæller noget om, at der er en sammenhæng mellem et indtag af et produkt og produktets effekt på sundheden.

Eksempel på sundhedsanprisning:
  • Calcium har betydning for udvikling og vedligeholdelse af knoglerne.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Som det er i dag, kan virksomheder kun give ubrugelige og utilstrækkelige informationer om fødevarers ernæringsfordele og sundhedsmæssige effekter.

Derfor er der behov for en revision af den såkaldte anprisningsforordning. Det er budskabet fra Implementeringsrådet, der i går kom med deres første 21 anbefalinger til regeringen.

“Som det er i dag, tillader forordningen at kommunikere på en meget, meget teknisk måde, og man kan ikke uddybe denne information over for forbrugerne. Vi mener, at regeringen skal arbejde for nogle klarere regler for, hvad vi rent faktisk kan sige,” siger Tine Roed, direktør i DI.









0:000:00