Debat

DEA: Vi skal finde sammen om vores uddannelsesstyrker

DEBAT: I Danmark besidder vi en række styrker i vores uddannelsessystem, skriver DEA-direktør Stina Vrang Elias. Dem skal vi bygge videre på for at gøre Uddannelsesdanmark holdbart til fremtidens arbejdsmarked.

Det danske uddannelsessystem besidder en masse kvaliteter, mener Stina Vrang Elias fra Tænketanken DEA.
Det danske uddannelsessystem besidder en masse kvaliteter, mener Stina Vrang Elias fra Tænketanken DEA.Foto: Pressebillede/DEA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stina Vrang Elias
Administrerende direktør i Tænketanken DEA

Disruption af fremtidens arbejdsmarked er på alles læber. For nylig præsenterede McKinsey en rapport, som fastslog, at cirka 40 procent af arbejdsindholdet kan automatiseres. Læg globalisering, kunstig intelligens og digitalisering oveni, og vi har en cocktail, som markant udfordrer den måde, vi tænker uddannelse på. 

Sagen er altså, at vi står med en kæmpe uddannelsesudfordring. På den ene side har vi høje forventninger til vores uddannelsessystem. Og på den anden side mangler vi svar på, hvordan vi vil udvikle det. I mine øjne er det derfor bydende nødvendigt, at Uddannelsesdanmark, det vil sige politikere, embedsmænd, rektorer, undervisere, studerende, virksomheder med flere, træder sammen om omhyggelig analyse og konstruktiv dialog, der kan udvikle uddannelser af høj kvalitet og ruste danskerne til fremtidens arbejdsmarked.

Tendens til fokus på svagheder
Jeg indrømmer gerne, at svarene på fremtidens udfordringer ikke er enkle og lige til at udpege. Men jeg tror, at vi skal blive bedre til også at udnytte de styrker, som historisk har bragt Danmark langt. Vi har ind imellem haft en tendens til i den danske uddannelsespolitiske debat at fokusere på, hvad vores uddannelsessystem IKKE kan. Og det kan bestemt være væsentligt nok. Man bliver jo ikke dygtigere, hvis man ikke er opmærksom på sine svagheder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Men samtidig er det også klart, at vi ikke finder alle svarene på fremtidens udfordringer for eksempel i PISA-målinger alene. Slet ikke, hvis vi betragter fremtidens arbejdsmarked, som måske netop fordrer, at man både er god til at læse, regne og skrive OG til at samarbejde og sætte sine menneskelige kvaliteter i spil. 

Vi skal også fokusere på vores uddannelsesstyrker
Jeg har længe haft det sådan, at det danske uddannelsessystem har nogle unikke styrker og kvaliteter. Men jeg synes omvendt ikke, at vi er gode nok til at sætte ord på de styrker og kvaliteter og derfor heller ikke bygger oven på eksisterende styrker. Og det er nødvendigt. Måske har vi noget helt særligt godt, når det gælder om at ruste børn og unge til fremtidens arbejdsmarked. Men hvad hjælper det, hvis vi ikke systematisk udvikler og forfiner det?

Jeg tror, at vi skal blive bedre til at udnytte de styrker, som historisk har bragt Danmark langt. Vi har indimellem haft en tendens til i den danske uddannelsespolitiske debat at fokusere på, hvad vores uddannelsessystem IKKE kan.

Stina Vrang Elias
Adm. direktør i Tænketanken DEA

I Tænketanken DEA har vi netop lagt sidste hånd på en rapport, hvor 24 eksperter fra Uddannelsesdanmark har identificeret otte eksisterende og langtidsholdbare styrker i vores uddannelsessystem. Og desuden kommet med bud på, hvordan vi kan arbejde med styrkerne i fremtiden. Styrkerne er blandt andet kritisk tilgang til viden og læring, stærkt fundament for livslang læring og dannelse af det hele menneske.

Styrkerne virker måske selvindlysende. Men de har bragt os langt uddannelsesmæssigt. Så måske det er på tide, at vi værner om dem, genfortolker dem i lyset af udfordringerne foran os og finder nye veje til at udvikle præcis de styrker, som andre lande misunder os. 

Jeg håber, at Uddannelsesdanmark, trods de uenigheder, der er mellem positionerne, kan finde sammen om at genfortolke og dyrke vores uddannelsesstyrker, så danskerne bliver klar til fremtidens arbejdsmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stina Vrang Elias

Adm. direktør, Tænketanken DEA, formand for NFA, REU og RUVU
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00