Debat

DF: Skal vi have fri eller styret forskning?

DEBAT: Det giver mening at holde fast i, at forskningsordførerne kan styre forskningen hen mod de områder, de mener, der er et potentiale i. Samtidig skal virksomhederne dog opfordres til at følge den fri forskning, skriver Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Hvordan skal vi prioritere vores forskningsmidler? Skal det være til helt fri forskning eller til mere eller mindre styret forskning? Hvornår er fri forskning fri? Er det fri forskning, når Google giver sine ingeniører ”fri innovationstid”? Eller når Facebook gør tilsvarende?

Jeg tvivler ikke på, at ingeniørerne reelt får lov til ”fri leg” – og til at slippe fantasien, innovationen og forskningen fri. Og jeg er heller ikke i tvivl om, at det er en rigtig god ide, som der kommer mange spændende nye ideer og opfindelser ud af.

Men der er jo allerede foretaget en skarp sortering og udvælgelse, idet det jo alle er medarbejdere, som er ansat udfra deres kompetencer og interesse for virksomheden. Og når man giver disse medarbejdere fri tid, så er udgangspunktet og sigtet naturligvis dermed defineret.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Jeg deltog i fredags i præsentationen af den nye nationale dronestrategi på Syddansk Universitet i Odense. En strategi, som er meget offensiv og lægger op til en markant satsning og fokus på udnyttelse af potentialerne i den civile brug af droner på alle områder.

Jeg husker tydeligt den dag for tre år siden, hvor jeg på et af de indledende forhandlingsmøder om forskningsreserven for 2014 foreslog, at vi skulle sætte penge af til forskning i droner.

Derfor vil jeg holde fast i min og de øvrige forskningsordføreres ret til at tro på, at styret forskning giver mening. At et lille skub og understøttelse af en udvikling, som vi tror på, kan gøre en stor forskel.

Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelses- og forskningsordfører for Dansk Folkeparti

Penge afsat til droneområdet
Der var reelt meget lidt klangbund for ideen rundt om bordet. Kommentarerne var ”det hører vist ikke hjemme her”, ”det er vel ikke reelt et forskningsfelt” – og så videre. Jeg kom dog igennem med et krav om, at der blev lavet en kortlægning og en teknologivurdering af den civile brug af droner – en opgave, som Fonden Teknologirådet løste.

På baggrund af den rapport blev der afsat 10 millioner kroner af forskningsreserven for 2015 – og senest afsat 20 millioner kroner af forskningsreserven for 2016 til forskning i droner. I aftalen for 2016 lykkedes det specifikt at få med, at der skulle udarbejdes en national strategi for droner. Og den kom altså i fredags. Og nu er det regeringen, som lægger op til, at der skal reserveres penge på forskningsreserven til droneområdet.

Ind imellem diskuterer vi, om det giver mening, at vi i forhandlingerne om forskningsreserven sidder og afsætter små millionbeløb til forskellige mindre tiltag, som nogen tror på gør en forskel.

I mange tilfælde kan jeg også godt tænke, om pengene ikke havde været bedre brugt til andet. Men hvis jeg ikke i 2013 havde fået lov til at presse min lille idé om droner igennem – havde vi så nået frem til en national strategi i dag? Og havde vi så forpasset en chance for, at Danmark kan komme helt i front på området med det industrieventyr, som jeg tror på, at det bliver til?

Styret forskning giver mening

Derfor vil jeg holde fast i min og de øvrige forskningsordføreres ret til at tro på, at styret forskning giver mening. At et lille skub og understøttelse af en udvikling, som vi tror på, kan gøre en stor forskel.

Samtidig med at det er helt afgørende, at vi har en balance, hvor der også er plads til helt fri forskning – som kun er styret af nysgerrighed og det højeste forskningsniveau.

Og samtidig kan vi naturligvis kun opfordre vore virksomheder til at lade sig inspirere af Google og Facebook og give de dygtige medarbejdere et frirum til at tænke og innovere inden for firmaernes områder.

Men er det ikke også i høj grad den tilgang, som allerede i dag skaber mange af de nye ideer i vore bedste virksomheder?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00