Debat

DI: Store muligheder med Innovationsfonden

DEBAT: Innovationsfonden rummer store muligheder for at styrke danske virksomheders internationale konkurrenceevne. Derfor foreslår DI, at fondens midler i første omgang hæves til 2 milliarder kroner i 2016. Det skriver Charlotte Rønhof, underdirektør i DI.

"Et
væsentligt omdrejningspunkt i strategien er at sætte brugernes behov i centrum,
og fonden har allerede lavet en betydelig forbedring ved at forenkle adgangen
til fondsstøtte fra tidligere 14 indgange til de nuværende 3 indgange," skriver Charlotte Rønhof,
underdirektør i DI. <br>
"Et væsentligt omdrejningspunkt i strategien er at sætte brugernes behov i centrum, og fonden har allerede lavet en betydelig forbedring ved at forenkle adgangen til fondsstøtte fra tidligere 14 indgange til de nuværende 3 indgange," skriver Charlotte Rønhof, underdirektør i DI.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Rønhof
Underdirektør, DI

Innovation har stor betydning for danske virksomheders evne til at være produktive og konkurrere internationalt med nye produkter og services eller smartere produktionsprocesser og markedsføring. En ny analyse fra 2014 viser, at danske virksomheder tjener yderligere 34 procent for hver ekstra krone, som de investerer i forskning og udvikling. Der er derfor god grund til at investere i forskning og udvikling.

46 procent af virksomheder i Danmark var i perioden 2011-2013 innovative, hvilket er mere end for fem år siden. Andelen af virksomheder, der udvikler et nyt produkt, er imidlertid ikke øget, og i dag er det fortsat kun godt 1 ud af 5 virksomheder, der i en treårig periode udvikler et nyt produkt. Samtidig halter Danmark efter en række andre lande i OECD, hvor for eksempel virksomheder i Sverige og Tyskland er mere innovative end virksomheder i Danmark. Der er derfor behov for en øget indsats for at understøtte danske virksomheders innovation. Og her spiller Innovationsfonden en nøglerolle.

Brugernes behov i centrum
Fonden blev i 2014 helt rigtigt etableret som en selvstændig fond med armslængde til det politiske system og med en bestyrelse, hvor erhvervslivet er godt repræsenteret. Innovationsfonden fremlagde i starten af 2015 dens strategi, og den tegner godt og med et klart fokus på at få forskning omsat til vækst og beskæftigelse i Danmark. Et væsentligt omdrejningspunkt i strategien er at sætte brugernes behov i centrum, og fonden har allerede lavet en betydelig forbedring ved at forenkle adgangen til fondsstøtte fra tidligere 14 indgange til de nuværende 3 indgange. Det vil alt andet lige gøre det lettere for især virksomheder, der ikke er i jævnlig berøring med støttemuligheder.

Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Afprøvet model skal sikre succes
Det bliver spændende at følge fondens projektstyring i praksis. Det er arbejdet i ”maskinrummet”, der for alvor vil betinge fondens succes. Det er meget positivt, at fonden har overtaget Højteknologifondens model for projektstyring med aktiv projektopfølgning og stop-go principper. Projekter, der løber af sporet, skal kunne stoppes. Og meget succesfulde projekter med store potentialer fremadrettet skal kunne opnå yderligere finansiering. Det er et skridt væk fra passiv forvaltning af midler, og her ligger kimen til at få mere ud af de offentlige forskningsmidler, som fonden helt rigtigt ser som en investering (forstået i gængs forstand, uden krav om ejerandele mv.).

Bedre konkurrenceevne kræver midler
At Innovationsfonden i 2015 har et budget på 1,6 milliarder kroner kan måske lyde flot. Men faktum er, at Højteknologifonden, Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation – som nu er fusioneret til Innovationsfonden – tilsammen tidligere havde et højere budget, også hvis man tager højde for de opgaver, der er overgået til Uddannelsesministeriet (for eksempel GTS institutterne). Innovationsfondens budget er i dag kun 7,6 procent af det samlede offentlige forskningsbudget på 21 milliarder kroner. Der ligger i Innovationsfonden store muligheder for at styrke konkurrenceevnen i danske virksomheder.

Innovationsfondens budget er i dag kun 7,6 procent af det samlede offentlige forskningsbudget på 21 milliarder kroner.

Charlotte Rønhof
Underdirektør, DI

Innovationsfonden har den rigtige strategi – men skal have større muskler. DI foreslår derfor, at fondens midler i første omgang hæves til 2 milliarder kroner i 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Rønhof

Formand, Bornholms Erhvervsfond, Campus Bornholm og ATV Science & Engineering Komité. Bestyrelsesmedlem, Hjerteforeningen, Innovationsfonden, KataFonden, Madkulturen, Seges Innovation og Speak.
cand.lact. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989), hd i ledelse og organisation (CBS 2004)

0:000:00