Forskningsråd lukker talentfabrik

FORSKNINGSMIDLER: Det Frie Forskningsråd lukker tre populære støttemuligheder. Det er især de unge forskere, der bliver ramt. Vi er nødt til at skære i noget stort, forklarer formanden.

Det Frie Forskningsråd har været tvunget til at tage en hård beslutning, og det betyder, at tre populære forskningsordninger lukkes i år, fortæller bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen. 
Det Frie Forskningsråd har været tvunget til at tage en hård beslutning, og det betyder, at tre populære forskningsordninger lukkes i år, fortæller bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen. Foto: fi.dk
Mads Bang

Unge danske forskere får sværere ved at finde finansiering til deres forskningsprojekter.

Det Frie Forskningsråd har nu lagt sig fast på, hvilke konsekvenser nedskæringerne på rådets budgetter får for uddelingen af rådets midler i 2017.

Rådet har besluttet at lukke to dele af Sapere Aude-programmet, Forskningstalent og Topforsker samt uddelingen af individuelle postdoc-stipendier.

Samtidig oprettes et helt nyt virkemiddel: Internationale postdoc-stipendier, der forudsætter at modtageren er i udlandet i størstedelen af tiden.

Fakta
Det Frie Forskningsråd lukker tre støtteinstrumenter.

Sapere Aude 1, Forskningstalent
Henvendte sig til forskere på postdocniveau eller adjunktniveau. For at komme i betragtning skulle vedkommende fået et individuelt postdocstipendium.
 
Sapere Aude 3, Topforsker
En Topforsker-bevilling gav mulighed for fordybelse i en vigtig forskningsmæssig problemstilling i en periode på op til 5 år.

Individuel post. doc.
Stipendier til yngre forskere, der selvstændigt skal gennemføre et konkret forskningsprojekt ved en forskningsinstitution i Danmark eller udlandet.

Rådet lancerer et nyt virkemiddel.

International post.doc
Et nyt instrument skal støtte internationalisering med et post.doc. Stipendie, som er betinget af at forskeren er tilknyttet og opholder sig på universiteter i andre lande i mindst halvandet år af stipendieperiodens to år. 

Formanden for Det Frie Forskningsråds bestyrelse, Peter Munk Christiansen, medgiver, at besparelserne især rammer forskertalenterne, men mener ikke, at der reelt har været andre muligheder.

”Vi bliver nødt til at gøre det. Og selv om vi gør det her, så risikerer vi meget nemt en succesrate under 10 procent,” siger Peter Munk Christiansen. Han tilføjer, at en succesrate under 10 procent for et virkemiddel er til skade for rådets troværdighed.

Det korte af det lange er, at vi var nødt til at finde besparelser på et stort virkemiddel.

Peter Munk Christiansen
Bestyrelsesformand, Det Frie Forskningsråd

Hvorfor skærer I netop i ordningerne for de unge, som vel er vækstlaget i dansk forskning?

”Det er en helt relevant kritik," siger Peter Munk Christiansen.

Han forklarer, at alternativet var at skære i midlerne til større forskningsprojekter. Han mener, at det ville være et endnu større problem, da et land som Danmark bør have frie projektmidler, der kan søges af alle på tværs af alder. Og han tilføjer, at mange unge talenter trods alt vil få gode karrieremuligheder, som en del af et større forskningsprojekt. 

”Det korte af det lange er, at vi var nødt til at finde besparelser på et stort virkemiddel,” siger han.

Samtidig lukker rådet også en ordning, som har støttet de etablerede forskere, Sapere Aude Topforsker.

”Det er en ordning til de mest etablerede. Der siger vi, at de må finde midler andre steder,” siger Peter Munk Christiansen.

Opgave til universiteterne
Mens de ældste forskere altså opfordres til at søge andre finansieringskilder, så kommer Peter Munk Christiansen også med en opfordring til universiteterne. Han vil gerne have dem til at ansætte flere unge forskere.

”Jeg vil opfordre universiteterne til at sikre tilstrækkelig rekruttering af de unge forskere,” siger han og peger på, at der er behov for både adjunkter og postdoc-stillinger.

”Jeg vil opfordre de unge forskere til at søge andre steder, både hos de danske private fonde og EU's støtteordninger,” siger Peter Munk Christiansen.

Endelig er der de nye internationale postdoc stipendier hos Det Frie Forskningsråd.

Rådet har allerede tidligere meldt ud, at der skulle øget fokus på internationalisering af dansk forskning. Det er baggrunden for, at der samtidig med lukningen af de tre større virkemidler lanceres et nyt: Internationale postdoc stipendier .

Stipendiet bliver givet til forskere, der som postdoc arbejder mindst halvandet af to år på et udenlandsk universitet.

Detaljerne omkring Det Frie Forskningsråds ændringer offentliggøres i forbindelse med rådets opslag til sommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Munk Christiansen

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1988)

0:000:00