Patienttalerør: DAMD i Rigsarkivet – ikke interessant for patienter

INTERVIEW: Danske Patienters direktør ærgrer sig over, at DAMD-databasen er lukket. Men om data fra DAMD kommer i Rigsarkivet eller slettes, er ikke vigtigt for organisationen, da oplysningerne ikke vil kunne bruges de næste mange år.

Foto: Asger Simonsen
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En del af de data, som ligger i DAMD-databasen, ligger stadig på de enkelte lægers computere. Og det er vores indtryk, at langt de fleste læger vil være villige til at genskabe oplysningerne, hvis databasen gøres lovlig.

Morten Freil
Direktør, Danske Patienter

Danske Patienter ser lukningen af DAMD-databasen som en katastrofe for patienterne. Men Danske Patienter har meldt sig ud af den hidsige debat om, hvorvidt de ulovligt indsamlede patientdata fra almen praksis skal slettes, som et politisk flertal ønsker. Eller om de skal arkiveres i Rigsarkivet, som regeringen ønsker.

Det kan nemlig komme ud på ét, om de mange patientdata fra almen praksis samler støv i Rigsarkivet, eller om de bliver slettet, mener man i Danske Patienter.

”DAMD-databasen var et uvurderligt redskab for læger og forskere til at sikre patienter bedre behandlinger og mere ensartet behandlingskvalitet. Men regeringen har jo lagt op til, at data ikke skulle kunne bruges af forskere i over 100 år. Der er urealistisk, at patienterne vil få megen gavn af forskning i så gamle data,” siger Danske Patienters direktør, Morten Freil.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00