Debat

Rådgiver: Forskerne får ingen belønning for regionalt samarbejde

DEBAT: Kan vi i højere grad engagere forskerne i vidensamarbejdet? Det overordnede svar er ja. Forskerne ser rigtig gerne deres forskning anvendt. Men forskerne er under pres fra mange sider. Det skriver Niels Maarbjerg Olesen, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Vil Danmark fremadrettet have et højt velstands- og velfærdsniveau, er det vigtigt at aktivere de lokale og regionale ressourcer, herunder også uddannelses- og vidensinstitutioner. Det skriver Niels Maarbjerg Olesen, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.
Vil Danmark fremadrettet have et højt velstands- og velfærdsniveau, er det vigtigt at aktivere de lokale og regionale ressourcer, herunder også uddannelses- og vidensinstitutioner. Det skriver Niels Maarbjerg Olesen, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Maarbjerg Olesen
Seniorrådgiver, Aalborg Universitet

Uddannelses- og Forskningsministeriet ønsker, at de videregående uddannelsesinstitutioner skal nyttiggøre deres viden i forhold til samfundet i bred forstand og deltage i samarbejdet om løsningen af de store udfordringer, som samfundet står overfor. Som noget nyt ønsker ministeren endvidere, at de videregående uddannelsesinstitutioner opstiller nye forpligtigende mål om øget regionalt vidensamarbejde.

Ministeren skal roses for dette tiltag, som sender nye signaler fra det centrale Danmark. Der er særlig grund til at bemærke, at målene kan tilpasses de forskellige regionale forhold. Dette kan være begyndelsen på en ny epoke, hvor det regionale og lokale udviklingsperspektiv opprioriteres, udnyttelsen af de regionale ressourcer forbedres og den nationale sammenhængskraft styrkes.

Har vi de rigtig incitamentsystemer?
I et universitetsperspektiv kan ønsket om større regionalt engagement dog give fornyet anledning til at spørge, om vi nu har de rigtige incitamentsystemer for forskerne og institutionerne? Som det er i dag, belønnes forskerne først og fremmest for publicering af videnskabelige artikler og undervisning, ikke for deltagelse i regionalt forankret vidensamarbejde.

Fakta
Fra 28. januar og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på regional videnspredning.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Når universiteterne skal nyttiggøre deres viden, står de over for en meget broget skare af interessenter. Universiteterne skal samarbejde med store og ressourcestærke multinationale virksomheder, virksomheder der har egen forsknings- og udviklingsafdeling, innovative små og mellemstore virksomheder (SMV’er), ikke-innovative SMV’er, spin-outs, iværksættere, offentlige institutioner og det civile samfund.

Virksomheder og institutioner der tilhører helt forskelligartede brancher. Virksomheder der har forskellige muligheder for at tilføre økonomiske ressourcer, ligesom der er forskel på deres evner til at modtage og indarbejde ny viden. Der er derfor behov for, at universiteterne tillader anvendelse af mange forskellige samarbejdsmetoder.

Som det er i dag, belønnes forskerne først og fremmest for publicering af videnskabelige artikler og undervisning, ikke for deltagelse i regionalt forankret vidensamarbejde.

Niels Maarbjerg Olesen
Seniorrådgiver, Aalborg Universitet

Aktiver lokale og regionale ressourcer
Kan vi i højere grad engagere forskerne i videnssamarbejdet? Det overordnede svar er ja. Forskerne ser rigtig gerne deres forskning anvendt. Men forskerne er under pres fra mange sider. Der foretages besparelser på uddannelserne. Der er store forventninger om publicering af nye forskningsresultater. Der skal løbende ansøges om nye forsknings- og laboratorieressourcer.

Opbygning, ledelse og vedligeholdelse af forskningsteams er krævende i et konkurrencepræget og et elitært miljø. Der er altså stor konkurrence om forskernes tid og engagement, og ressourcerne der udløses til nyttiggørelse og videnspredning er små og deraf følger, at incitamentssystemerne for vidensamarbejde kan være et problem.

Vil Danmark fremadrettet have et højt velstands- og velfærdsniveau, er det vigtigt at aktivere de lokale og regionale ressourcer, herunder også uddannelses- og vidensinstitutioner. Opstillingen af forpligtigende regionale mål for universiteterne kan være en begyndelse på en ny udvikling, men de nationale og de institutionelle incitamentssystemer må designes på en ny måde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Maarbjerg Olesen

Fhv. Innovationsdirektør, Aalborg Universitet
cand.oecon.

0:000:00