Sådan er den nye dimensioneringsmodel

DOKUMENTATION: Uddannelsesministeren har lagt sig fast på en ny dimensioneringsmodel, som over de næste tre år skal skære cirka 4.000 studiepladser på studier med ringe jobudsigter.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) lancerer nu en national model, der skal regulere optaget på de uddannelser, hvor der er større risiko for at de studerende ender i ledighed. <br>
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) lancerer nu en national model, der skal regulere optaget på de uddannelser, hvor der er større risiko for at de studerende ender i ledighed.
Foto: Kim Vadskær
Julie Hornstrup ØstergaardMads Bang
Fakta
Uddannelsesgrupper med en overledighed i syv af de seneste ti år udtages til dimensionering. Ledigheden måles i det andet år efter de studerende er blevet færdige med deres uddannelse.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 2 til 5 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 10 procent.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 5 til 7½ procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 20 procent.
  • Uddannelsesgrupper med en ledighed på 7½ til 10 procentpoint over gennemsnittet skal reducere antallet af studiepladser med 30 procent.
Uddannelsesgrupperne følger den opdeling Udvalget for Kvalitet og Relevans i de videregående uddannelser har opstillet.

Dimensioneringen indfases gradvist de næste tre år.

Dimensioneringen udmeldes som et 3-årigt loft.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen har i dag præsenteret en ny dimensioneringsmodel for de videregående uddannelser, som skal begrænse antallet af studiepladser på studier, hvis studerende har dårlige udsigter til at komme i job.

Modellen pålægger institutionerne dimensionering fastsat af ministeriet, og ministeren har valgt ikke at følge Kvalitetsudvalgets forslag om at lade et udvalg rådgive ministeren om udbuddet. Samtidig har ministeren overhalet universiteternes eget arbejde med at lave en intern dimensionering.

Dimensioneringsmodellen er politisk forankret i ”Aftale om vækstpakke 2014”.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00