Tørnæs vil styrke jobmatch på uddannelserne

INTERVIEW:Den nye uddannelses- og forskningsminister har sat et punkt øverst på sin politiske dagsorden: Sammenhængen mellem uddannelse og job skal styrkes.

Foto: Kim Vadskær/Uddannelses- og Forskningministeriet
Mads Bang
Kilde: Udvalget for kvalitet og relevans i de videregående uddannelser.
Kilde: Udvalget for kvalitet og relevans i de videregående uddannelser.
Foto: Udvalget for Kvalitet og Relevans i de videregående uddannelser

Jeg vil gerne have, at vi får mulighed for at lægge mere vægt på kvalitet og relevans i vores bevillingssystem.

Ulla Tørnæs (V)
Uddannelses- og forskningsminister
Fakta
Ulla Tørnæs om...

... finanslov 2016
”Jeg står fuldt ud på mål for regeringens beslutning. Den hænger sammen med et ønske om at sætte ind på nogle velfærdsområder. Beslutningen bliver også truffet på toppen af en udvikling, hvor der har været en markant aktivitetsstigning, der betyder, at vi aldrig har brugt så mange ressourcer på sektoren. Jeg mener, at der er muligheder for at gennemføre de besparelser. Jeg siger ikke det er en let øvelse. Jeg har selv siddet som udvalgsformand i en kommune, og lavet den slags procentvise besparelser og det er ikke nemt.”

...fremtidens forskningsmidler
”Det står klokkeklart, at regeringen vil bruge en procent af BNP på forskning. Det fremgår af regeringsgrundlaget.”

...at omlægge dele af SU'en til lån
”I lyset af at vi nok har verdens mest generøse SU-system, så er det naturligt, at der er en debat. Det synes jeg er godt. Jeg hæfter mig ved at flere og flere har udtrykt interesse for en omlægning af vores SU-system. Det er ikke sådan jeg har en plan i skuffen.”
”Vi følger hele tiden SU'en. Blandt andet skal vi hele tiden følge med i antallet af vandrende arbejdstagere der får SU. Der er ikke aktuelt nogle planer om en stor omlægning af SU.”

...flere kvinder i dansk forskning
”Jeg er modstander af kvoter for kvinder og særbehandling. Jeg har ikke været en del af den diskussion, hvor der efter min mening har været unødigt meget grøftegravning. For mig handler det om at bringe alle talenter i spil. Og jeg håber da, at institutionerne er opmærksomme på, hvordan man bringer alle talenter i spil, også kvinderne.”

Den nye minister, Ulla Tørnæs (V), sammenligner sit nye ministerområde med en supertanker: Den er stor, og det tager lang tid at ændre kurs.

Ulla Tørnæs, som er kommet tilbage til uddannelsespolitikken efter en pause på over ti år, har brugt de seneste uger på at tage pejling af de politiske udsigter på sit ministerområde.

Hun mener, at kursen især skal rettes ind efter et konkret mål: Et bedre match mellem uddannelse og arbejdsmarked.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00