Universiteter får middelkarakter i forskningssamarbejde

SAMARBEJDE: Samarbejdet mellem virksomheder og universiteter får en middelmådig bedømmelse af en række store danske virksomheder. DI vil have rektorerne på banen.

Det er ikke selve forskningen, der er problemet, når virksomheder og universiteter ikke kan enes. Det er rettigheder og en træg proces, som får skylden, viser ny DI-analyse. <br>
Det er ikke selve forskningen, der er problemet, når virksomheder og universiteter ikke kan enes. Det er rettigheder og en træg proces, som får skylden, viser ny DI-analyse.
Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Mads Bang

Det handler meget om mentaliteten. Det viser en kulturforskel på universiteterne, for det burde være lige nemt alle steder.

Charlotte Rønhof
Underdirektør, DI
Fakta
Fra undersøgelsen

Virksomhederne angiver, at eksisterende problemer relaterer sig ifølge DI's analyse til:
  • At universiteterne mangler forståelse for, at det kræver mange kræfter og penge for virksomhederne at kunne omdanne et patent til et produkt eller en ser- vice, der kan sælges på et marked.
  • Fordeling af rettigheder til den udviklede viden.
  • Hvor meget den udviklede viden skal koste og virksomhedernes sikkerhed for at kunne anvende den.
  • Den danske lovgivning og universiteternes fortolkning af den, herunder regler om statsstøtte.
  • Mangel på en klar sammenhængende linje fra jurist til jurist internt på universiteterne.


Kilde: DI
Fakta
DI’s konklusioner
  • Virksomhederne vurderer, at de danske universiteter kun er middelgode i forhold til at indgå samarbejdsaftaler. De vurderes til at ligge omkring 3 på en skala fra 1 (meget utilfreds- stillende) til 5 (meget tilfredsstillende).
  • Aalborg Universitet skiller sig positivt ud med en vurderingpå knap 4.
  • Overordnet set synes virksomhederne, at universiteterne er blevet lidt nemmere at indgå forskningsaftaler med i 2016 end de var i 2011, hvor DI lavede en tilsvarende analyse.


Kilde: DI

Omkring en af tre store danske virksomheder har aflyst et forskningssamarbejde med et universitet, allerede før det er blevet til noget. Baggrunden har været træge forhandlinger og uenighed om rettigheder.

Det viser en ny analyse fra DI, som har spurgt en række store forskningstunge virksomheder om deres erfaring med at samarbejde med de danske universiteter. Og der er altså en del virksomheder, der oplever, at det er svært, trods en fælles interesse i forskningen.

”Når en virksomhed vil samarbejde, så har man tænkt over, at det kan gavne væksten i virksomheden og dermed i samfundet. Vi har en kollektiv interesse i flere samarbejder,” siger Charlotte Rønhof, der er underdirektør for Forskning i DI.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00