Universiteter kan frit se på ph.d.-fordeling

PH.D.: Mens AC opfordrer universiteterne til at revurdere fordelingen af ph.d.er til de naturvidenskabelige, tekniske og sundhedsvidenskabelige uddannelser, mener DI, at fokus skal bevares af hensyn til erhvervslivet.
Foto: colourbox
Mads Bang
Den politiske målsætning fra velfærdsfoliget om, at ph.d.-satsningen især skulle komme de naturvidenskabelige, tekniske og sundhedsvidenskabelige uddannelser til gavn, er væk. Derfor mener Akademikernes Centralorganisation, AC, at universiteterne bør overveje fordelingen mellem såkaldt våde og tørre fag.

Baggrunden for AC's udmelding ligger helt tilbage ved Folketingsvalget for godt et år siden, hvor velfærdsforliget blev opsagt af den daværende regering. Forliget var blandt andet knyttet til ph.d.-satsningen og rummede en prioritering af de såkaldt våde fagområder inden for naturvidenskab, tekniske fag og sundhedsområdet. Den politiske prioritering er faldet bort, men midlerne til ph.d.-satsningen føres videre - og derfor minder AC's formand Erik Jylling i et debatindlæg på Altinget Forskning & Innovation om, at universiteterne har frihed til at ændre prioriteringen.

Traditionelt har de såkaldt våde fag stået for 80 procent af ph.d.-optaget, men i forbindelse med de seneste fem års ph.d.-satsning er det tal steget en smule. Nu hvor forliget, som var årsag til stigningen, er opsagt, mener AC, at det er på tide at tænke sig om.

"Det er en anledning til at reflektere over, om fordelingen er rigtig. Når vi har hørt, at det var alt for svært at få mulighed for at tage en ph.d. på de tørre områder, og det er lettere på de våde områder, så må man overveje om fordelingen skal være anderledes," siger Erik Jylling.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00