Her er aftalen om kommunernes økonomi

DOKUMENTATION: Regeringen og KL er blevet enige om rammerne for kommunernes økonomi. Se hovedpunkterne her. 

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kunne fredag præsentere en ny aftale med KL om kommunernes økonomi. 
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kunne fredag præsentere en ny aftale med KL om kommunernes økonomi. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Anne Justesen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og KL-formand Martin Damm (V) nåede fredag til enighed om rammerne for kommunernes økonomi i 2016. 

Aftalen betyder, at kommunernes skal effektiviseres.

Der indføres derfor et årligt såkaldt omprioriteringsbidrag i kommunerne på 1 procent de kommende fire år (2016 til 2019), som regeringen lagde op til i regeringsgrundlaget.

Det svarer til cirka 2,4 milliarder kroner om året. En del af det sparede beløb får kommunerne dog tilbage igen. KL og regeringen er blevet enige om at tilbageføre 1,9 milliarder kroner til kommunerne i 2016

Regeringen og KL er nået til enighed om følgende økonomiske rammer for kommunerne i 2016:

  • Regeringen og KL er enige om, at der tilbageføres 1,9 mia. kr. af prioriteringsbidraget til kommunerne i 2016 til prioriterede indsatser på de borgernære serviceområder, herunder ældre, børn og folkeskole.

  • Kommunernes investeringer vil udgøre 16,6 mia. kr. i 2016. Der sker dermed en tilpasning af anlægsudgifterne efter en periode, hvor kommunerne har fremrykket anlægsprojekter og opretholdt et historisk højt anlægsniveau under den økonomiske krise.

  • Regeringen og KL er enige om, at der fastsættes et ekstraordinært finansieringstilskud på 3½ mia. kr. i 2016, hvoraf 2 mia. kr. fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår.

  • Endvidere afsættes der en lånepulje på 500 mio. kr. med henblik på en styrkelse af likviditeten i vanskeligt stillede kommuner.

  • Regeringen og KL er enige om, at såvel det ekstraordinære integrationstilskud på 200 mio. kr. samt investeringstilskuddet på 125 mio. kr. videreføres i 2016 med henblik på at understøtte kommunernes modtagelse og integration af flygtninge mv.

I september vil regeringen og KL blandt andet drøfte samarbejdet om effektivisering og digitalisering samt konkrete forslag til regelforenklinger, der giver kommunerne forbedrede styrings- og prioriteringsmuligheder, skriver Finansministeriet.

Finansudvalget skal godkende
For at aftalen kan blive til virkelighed, skal et flertal i Folketinget støtte regeringens plan om det såkaldte omprioriteringsbidrag. Derfor vil regeringen i begyndelsen af juli oversende et bloktilskuds-aktstykke til godkendelse i Finansudvalget, oplyser ministeriet.

Det er finansminister Claus Hjort Frederiksens forventning, at et flertal vil tilslutte sig aftalen.

Aftale om sundhed efter sommer
Regeringen vil i løbet af sommeren gøre status på sundhedsområdet og tage stilling til, hvilke områder der særligt skal prioriteres.

Ministeriet oplyser, at regeringen umiddelbart efter sommer vil indbyde Danske Regioner til drøftelse af de økonomiske rammer for regionerne i 2016, således at regionerne kan have afsluttet budgetlægningen senest 15. oktober 2015. 

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00