Bent Hansen: Fælles politik allerede fra 2016

FUSION: Selv om den mulige fusion mellem KL og Danske Regioner først er planlagt til at skulle træde i kraft i 2018, kan man forvente fælles udspil allerede fra 2016, vurderer Bent Hansen (S). På høje tid, mener Danske Patienter.

Svage medicinske patienter er en gruppe af patienter, som vil få særlig stor gavn af, at det regionale og kommunale sundhedsvæsen hænger bedre sammen. Det håber mange, at en kommende fusion mellem KL og Danske Regioner vil bidrage til. 
Svage medicinske patienter er en gruppe af patienter, som vil få særlig stor gavn af, at det regionale og kommunale sundhedsvæsen hænger bedre sammen. Det håber mange, at en kommende fusion mellem KL og Danske Regioner vil bidrage til. Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Formelt skal den mulige fusion mellem Danske Regioner og KL træde i kraft i 2018. Men hvis KL og Danske Regioners generalforsamlinger ender med at godkende den endelige fusionsplan i foråret 2016, så vil man allerede samme år kunne se fælles udspil fra Danske Regioner og KL.

Det vurderer Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

”Hvis fusionen bliver vedtaget i 2016, bliver der samme år oprettet fælles direktion og sekretariat. Og når vi så har et så tæt samarbejde, så kan man ikke længere forestille sig, at Danske Regioner og KL sender hver sit udspil ud og opfører sig, som om at den anden er modpart,” siger Bent Hansen.

Men allerede inden den formelle godkendelse i 2016 kan samarbejdet gradvist blive tættere.

Fakta
KL og Danske Regioners fusionsplan

  • De to foreninger indgår med alle aktiver og passiver, selskaber mv. i fusionen.
  • Den nye organisation baseres på samme foreningsmodel som Danske Regioner og KL.
  • Der nedsættes et sammenlægningsudvalg bestående af formand/næstformand for de to organisationer, sekretariatsbetjent af de to administrerende direktører.
  • Formandsposten i den nye forening besættes af en kommunalpolitiker. Der vil være to næstformænd: en regionspolitiker og en kommunalpolitiker.
  • Et sigtepunkt er, at bestyrelsen i den nye forening udgør 25 medlemmer i første valgperiode efter etableringen – 17 kommunale og 8 regionale.
  • I følgende valgperioder udgør bestyrelsen 21 medlemmer, som partierne ved konstitueringen besætter med respekt for et passende forhold mellem kommunal - og regionspolitikere.
  • KL’s adm. dir. bliver adm. dir. i den nye organisation – Danske Regioners adm. dir. bliver vice-adm. direktør.
  • Danske Regioner består af en politisk ledelse og 175 medarbejdere.
  • KL består af en politisk ledelse og knap 400 medarbejdere.

Kilde: Kilde: KL og Danske Regioner

I marts og april 2015 holder de to organisationer nemlig deres generalforsamlinger. Her skal medlemmerne skal sige nej eller ja til at gå videre med fusionsplanerne. Er der opbakning, forventer Bent Hansen, at man allerede ved forårets økonomiforhandlinger mellem staten, regionerne og kommunerne vil se et tættere samarbejde end tidligere.

”Vi kommer på dette tidspunkt ikke til at gå til forhandlinger samlet. Men inden forhandlingerne forestiller jeg mig, at vi vil holde nogle møder, hvor vi drøfter, hvad vi hver især ønsker at diskutere med regeringen,” vurderer Bent Hansen.  

Læger og patienter positive
Og netop udsigten til mindre splid og organisatorisk sololøb til gavn for borgerne er, hvad mange af aktørerne har peget på som en oplagt gevinst ved en mulig fusion.

Lægeforeningen og Danske Patienter er begge meget positive over for fusionsplanerne. De to organisationer har hidtil begge kritiseret KL og Danske Regioner for at rivalisere for meget og samarbejde for lidt.

En irritation, som også herskede på Christiansborg blandt en del politikere.

LÆS: Politikere: Stop hundeslagsmålet

Modsætningerne stod på sit højeste op til evalueringen af kommunalreformen. Mest tydeligt sås det, da KL skulle lancere sit storstilede sundhedsudspil, ”Det nære sundhedsvæsen”. Her lavede Danske Regioner i alt hast sit eget udspil på området, så det udkom en uge inden KL’s udspil, der havde været annonceret i god tid forinden.

I de to udspil nedtonede de to organisationer hinandens roller mest muligt på sundhedsområdet. Og de to organisationer undlod af egen drift at komme med officielle reaktioner på modpartens udspil, hvilket ellers er naturligt, når to så store organisationer lancerer større udspil.

Patienter: Stort behov for fælles udspil
Danske Patienters formand, Lars Engberg, har jævnligt været frustreret over modsætningerne mellem KL og Danske Regioner, og ikke kun når de lå i krig med deres sundhedsudspil eller evalueringen af kommunalreformen.

”Det har jo været skadeligt for patienterne, at der til tider har været en voldsom rivalisering mellem KL og Danske Regioner. Behovet var og er jo mere samarbejde. Så nytter det ikke, at man forsøger at ignorere hinanden,” siger Lars Engberg. Han glæder sig derfor meget over, at Bent Hansen lover snarlige fælles udspil.  

”Dårlig sammenhæng på tværs af sektorerne er en af de største udfordringer i sundhedsvæsnet. Så det er meget glædeligt, hvis en ny organisation betyder, at regioner og kommuner kommer til at lave en fælles vision for, hvordan det nære og specialiserede sundhedsvæsen skal spille sammen,” siger Lars Engberg.

Efter KL og Danske Regioners udspils-rivalisering i 2012 foreslog de to professorer i sundhedsøkonomi Jes Søgaard og Kjeld Møller Pedersen, at de to organisationer lavede et fælles udspil om, hvordan sundhedsvæsnet uden for sygehusene skal indrettes og drives.

LÆS: Kommuner og regioner kritiseres for intern kamp

Kjeld Møller Pedersen sagde dengang:

"Når de hver for sig udvikler løsningsmodeller og glemmer hinanden, så er det politikerne på Christiansborg, der må trække stregerne. Og det er bestemt ikke altid de mest optimale løsninger, der kommer ud af det," advarede Kjeld Møller Pedersen de to organisationer i Altinget. De to organisationer holdt siden hen offentlige forsoningsmøder, men afholdt sig fra at lave fælles udspil på sundhedsområdet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

Lars Engberg

Fhv. formand, Danske Patienter, fhv. overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00