Debat

DF: Udligningssystemet skal nytænkes

DEBAT: Der er brug for at finde en mere fair måde at fordele velfærden på i kommunerne, hvis vi skal have et Danmark i balance, skriver Susanne Eilersen (DF).

Foto: Folketinget
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Eilersen (DF),
Kommunalordfører.

Hvordan sørger vi for at få et Danmark i balance, et Danmark hvor borgeren kan forvente det samme serviceniveau på velfærden, som sundhed, dagtilbud, skoler og ældrepleje.

Som det er i dag, er der store forskelle på det serviceniveau, som den enkelte kommune tilbyder sine borgere, samtidig med at der er forskel på den kommunale skatteprocent på 5-6 procent fra den laveste til den højeste.

Man skulle så tro, at den kommune, der opkræver den højeste skat, også er den kommune, der yder den bedste service til sine borgere, faktisk er det ofte omvendt. De kommuner, der har behov for at opkræve den høje skat, er udfordret økonomisk og socialt.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Regionsmodellen til kommunerne
I Dansk Folkeparti er vi klar til at skrotte de komplicerede og fastlåste udligningsmodeller, der alligevel ikke fungerer, det gælder også alle knopskydningerne, der er kommet med puljer for både det ene og det andet.

Vi skal finde en model, hvor kommuneskatten er ens i alle 98 kommuner, beregnet ud fra den fælles sum penge, Regeringen og KL forhandler sig frem til i den årlige økonomiaftale. Summen fra kommuneskatterne fordeles herefter til kommunerne efter demografi, uddannelsesniveau, jobmuligheder med mere.

Som det er i dag, er der store forskelle på det serviceniveau, som den enkelte kommune tilbyder sine borgere, samtidig med at der er forskel på den kommunale skatteprocent på 5-6 procent fra den laveste til den højeste.

Susanne Eilersen (DF)
Kommunalordfører

Kommunerne skal havde en indtægt, der svarer til de faktiske udgifter, de har til eksempel børn og ældre.

Modellen fungerer for regionerne, der fordeler midlerne efter de opgaver, de skal løse på eksempelvis sundhedsdriften.

Ens skatteprocent uanset kommune
En ens skatteprocent vil være et opgør med det kommunale selvstyre ifølge borgmestrene. Heri er jeg helt uenig, for det kommunale selvstyre ligger i, hvor god man er til at forvalte den pose penge, man har til rådighed, at borgerne får så god en service som muligt for pengene.

Kommunerne kan ikke bare læne sig tilbage, man står stadigvæk til regnskab for, hvor meget man kan få for de penge, man som kommunalpolitiker får til rådighed. Det vil stadigvæk være op til den enkelte kommune at drive forretningen dygtigt, og dermed kunne tiltrække nye borgere til kommunen.

Som det er i dag, bliver skattepolitikken allerede styret fra Christiansborg, det er jo ikke sådan, at kommunerne bare kan sætte skatterne op efter eget ønske, der er en fastsat ramme, hvor nogle skal sænke skatten, for at andre kan sætte skatten op og omvendt.

Jeg mener ikke, at det kommunale selvstyre har noget at gøre med fastsættelse af den kommunale skatteprocent, længere.

Nytænkning af en indviklet og uretfærdig model
Problemet med det udligningssystem, vi har i dag, er, at det er et indviklet system, som er svært at udvide for at skabe mere udligning. Et system hvor der er mange knopskydninger i form af puljer.

Det er svært at finde den enkle og retfærdige model, for der er rigtig mange kommuner, der kan pege på ting i udligningssystemet, som er særligt uretfærdig for netop deres kommune.

Derfor ser vi også, at tidligere regeringer kun har ændret lidt, eller slet ikke gjort noget i forhold til udligningssystemet, der er mange hensyn at tage, også politisk. Men vi bliver nødt til helt grundlæggende at finde ud af, hvordan vi fordeler vores velfærd på en mere fair måde.

Systemet skal nytænkes for at kunne fastholde et Danmark i balance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Eilersen

Byrådsmedlem og viceborgmester (DF), Fredericia Kommune, landskasserer, Dansk Folkeparti
merkonom (Grenaa Handelsskole og IBC Fredericia. 1997), bestyrelsesuddannelse (Aros Board/ Erhvervsakadami Aarhus 2021)

0:000:00