Ingen ved, hvad kommunerne opkræver fra forældre til handicappede

BETALING: Forældre til handicappede børn risikerer at skulle betale op til 4.300 kroner om måneden for en institutionsplads. Urimeligt, mener socialministeren og oppositionen, men ingen ved, hvor meget kommunerne egentlig opkræver. En kulegravning er sat i gang og ventes færdig til december.

Socialminister Manu Sareen (R) har igangsat en kulegravning af kommunernes krav om egenbetaling for forældre til handicappede børn og unge på døgninstitutioner. På nuværende tidspunkt er det uvist, hvor meget kommunerne opkræver fra forældrene. 
Socialminister Manu Sareen (R) har igangsat en kulegravning af kommunernes krav om egenbetaling for forældre til handicappede børn og unge på døgninstitutioner. På nuværende tidspunkt er det uvist, hvor meget kommunerne opkræver fra forældrene. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Tyson W. Lyall
Fakta
Sagen kort:  

I løbet af det seneste års tid har flere medier bragt historier om forældre til handicappede børn, der er blevet opkrævet store beløb for deres børns institutionsplads.    

Bl.a. har sagen om en kvinde i Aarhus Kommune, der skulle betale 4.300 kroner om måneden for sin 9-årige datters døgninstitutionsplads, modtaget stor opmærksomhed.    

Af Ankestyrelsens principafgørelse 158-12 af 16. august 2012 fremgår det, at forældre kan undtages for egenbetaling, hvis behandlingen har et "udpræget behandlingssigte", og hvis der er udsigt til ”udvikling af barnet eller den unge af ikke ubetydeligt omfang”.  

Aarhus Kommune vurderede i den konkrete sag, at datteren var uden såkaldt udviklingspotentiale, hvorfor kommunen tilbød ”pasning og pleje”, hvilket ifølge principafgørelsen fra 2012 giver kommunen ret til at opkræve brugerbetaling.    

Senere klagede moren og fik medhold i Ankestyrelsen. Kommunen skal derfor genbehandle sagen og træffe en ny afgørelse.

I Ankestyrelsens principafgørelse 13-15 fra marts 2015 præciserer styrelsen derfor nu, at der også kan være tale om udpræget behandlingssigte, "hvis anbringelsens formål er at forhindre en markant forværring af barnets eller den unges tilstand."       

I alt er ca. 75 forældrepar i Aarhus blevet afkrævet betaling af kommunen, mens DR bl.a. har vist, at andre kommuner i langt mindre grad har opkrævet betaling fra forældre til handicappede.    

Det fremgår af betalingsbekendtgørelsen, at den enkelte kommune efter en ”konkret og individuel vurdering” har mulighed for helt eller delvis at fritage forældre for egenbetaling. Fritagelsen kan begrundes med forhold hos barnet eller den unge eller forældrene. 

Kilde: Ankestyrelsen, DR, Århus Stiftidende mfl.

”Vi har i dag ikke noget billede af, hvor meget kommunerne opkræver,” sagde socialminister Manu Sareen (R) i sidste uge på et samråd om egenbetaling for forældre til handicappede børn.

Socialministeren var kaldt i samråd af Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl, der efter en række mediehistorier om forældre, der har skullet betale op til 4.300 kr. for en institutionsplads, krævede overblik over regler og praksis på området.

Det overblik skal ministeren imidlertid først selv danne sig.

Dokumentation

Sådan er de eksisterende regler for niveauet af forældres betaling for ophold på anbringelsessteder for børn og unge under 18 år:

* Forældre, hvis indkomstgrundlag ikke overstiger 104.800 kr., betaler ikke for børn og unges ophold i et anbringelsessted.

* Af indkomstgrundlag over 104.800 kr. betales 18 procent af udgifterne, dog højst et beløb, der svarer til 5/3 af normalbidraget (standardsatsen for børnebidrag, som i 2015 lå på i alt 1.289 kr. om måneden, red.).

* Den maksimale betaling, der kan pålægges forældre, er 10/3 af normalbidraget, hvilket i 2015 svarer til netop 4.300 kr.

Fra ”Bekendtgørelse om betaling for ophold i anbringelsessteder for børn og unge under 18 år samt for døgnophold og udslusningsophold for unge i alderen 18 til og med 22 år” – Social- og Integrationsministeriet, 19. juni 2013.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00