KL og Danske Regioner: Vi har brug for en stærkere stemme

FUSION: Landets kommuner og regioner har brug for en stærkere stemme over for politikerne på Christiansborg. Derfor lægger KL og Danske Regioner nu op til en fusion af de to interesseorganisationer. 

En mulighed fusion mellem KL og Danske Regioner blev fredag formiddag præsenteret af Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og Martin Damm (V), formand for KL. 
En mulighed fusion mellem KL og Danske Regioner blev fredag formiddag præsenteret af Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og Martin Damm (V), formand for KL. Foto: Per Bang Thomsen
Per Bang Thomsen

Flere og flere beslutninger, der har direkte indflydelse på danskernes liv, bliver taget fra centralt hold på Christiansborg.

Det er et problem, mener formændene og næstformændene i både KL og Danske Regioner, som nu lægger op til at slå pjalterne sammen i en fælles interesseorganisation.

Det skal give kommunerne og regionerne en stærkere og mere slagkraftig stemme, når de fremover skal forhandle aftaler på plads på Christiansborg.

"Vi har igennem længere tid set en stærkere detailstyring fra statens side af det decentrale Danmark. Det betyder, at færre beslutninger bliver truffet tæt på borgerne og med en forståelse for deres lokale og regionale behov. Det er ikke det, danskene vil have, og derfor mener vi, at der er brug for en stærk interesseorganisation, der kan repræsentere det decentrale Danmark," siger Martin Damm (V), formand for KL.

Vi har igennem længere tid set en stærkere detailstyring fra statens side af det decentrale Danmark. 

Martin Damm (V)
Formand for KL

"Vi forhandler hvert år med regeringen om, hvilke løsninger, der skal være for borgerne. Der er mange snitflader mellem kommunerne og regionerne og ved at gå sammen, kan vi koordinere indsatsen og sikre bedre løsninger. Ellers er det staten, der vinder, mens det decentrale Danmark taber," understreger Martin Damm.

Ifølge Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, handler det om at skabe mere sammenhæng i velfærdssystemet.

"På både sundheds- og socialområderne bliver der efterspurgt mere sammenhæng. Derfor vil vi med en stærk interesseorganisation kunne dokumentere over for borgerne, at både regionerne og kommunerne vil et sammenhængende og mere effektivt velfærdssystem,” siger han og understreger, at det er interesseorganisationerne og ikke kommunerne og regionerne, der vil blive lagt sammen.

Hansen: Handler ikke om at fremtidssikre regionerne
Danske Regioner blev dannet efter kommunalreformen i 2007 og organiserer de fem regioner, mens KL repræsenterer landets 98 kommuner.

De to formænd vil nu forelægge fusionstankerne for deres respektive bestyrelser, og forhåbningen er, at fusionen kan træde i kraft i 2018.

Der har i de seneste år været meget politisk blæst om regionerne, som har ansvaret for sundhedsvæsnet. De er blevet beskyldt for at være dyre og ineffektive, og Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance har meldt ud, at de vil nedlægge dem, hvis blå blok vinder næste valg.

Meldingerne fra Venstre har derimod været mere flakkende. Hvor partiet i 2009 lagde op til at nedlægge regionerne, har de i den seneste tid åbnet for, at regionerne kan få lov til at overleve.

Bent Hansen afviser dog, at fusionen handler om at fremtidssikre danske regioner efter et eventuelt regeringsskifte.

“Vi forholder os ikke til en eventuelt fremtidig dagsorden. Fusionen er et udtryk for, at vi vil skabe mere sammenhæng og kvalitet i vores service til borgerne,” siger Bent Hansen.

Venstre-borgemesteren Martin Damm afviser samtidig, at det er et opråb det kommunale Venstre til det landspolitiske Venstre om at bevare regionerne.

“Jeg skal repræsentere alle vores medlemmer i det decentrale Danmark, og derfor er det en parti-uafhængig stemme, jeg taler med,” siger han.

En eventuel fusion skal træde i kraft 1. januar 2018. 

Dokumentation

Fakta om fusionen fra KL og Danske Regioner

  • De to foreninger indgår med alle aktiver og passiver, selskaber mv. i fusionen
  • Den nye organisation baseres på samme foreningsmodel som Danske Regioner og KL
  • Der nedsættes et sammenlægningsudvalg bestående af formand/næstformand for de to organisationer, sekretariatsbetjent af de to administrerende direktører.
  • Formandsposten i den nye forening besættes af en kommunalpolitiker. Der vil være to næstformænd: en regionspolitiker og en kommunalpolitiker.
  • Et sigtepunkt er, at bestyrelsen i den nye forening udgør 25 medlemmer i første valgperiode efter etableringen – 17 kommunale og 8 regionale. I følgende valgperioder udgør bestyrelsen 21 medlemmer, som partierne ved konstitueringen besætter med respekt for et passende forhold mellem kommunal - og regionspolitikere.
  • KL’s adm. dir. bliver adm. dir. i den nye organisation –Danske Regioners adm. dir. bliver vice-adm. direktør.
  • Danske Regioner er en privat interesse- og arbejdsgiverorganisation for de 5 regioner i Danmark. Danske Regioner varetager regionernes interesser, og arbejder blandt andet for at skabe et stadig bedre sundhedsvæsen, for at sikre vækst i hele landet og for at sikre sociale tilbud af høj kvalitet. Danske Regioner består af en politisk ledelse og 175 medarbejdere.
  • KL er en privat interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark. Det er KL's formål, at varetage de danske kommuners fælles interesser og bidrage til, at kommunerne politisk og administrativt løser sine opgaver. KL består af en politisk ledelse og knap 400 medarbejdere.

Tidsplan for fusionen:
5. og 18. december 2014: Bestyrelsesmøder i KL og Danske Regioner

12-13. marts 2015: Fremlægning af fusionsmulighederne på KL’s delegeretmøde
23. april 2015: Fremlægning af fusionsmulighederne Danske Regioners generalforsamling.

Nedsættelse af sammenlægningsudvalg.

Marts/april 2016: Endelig beslutning om fusion på delegeretmøde/generalforsamling.

August 2016: Sekretariater sammenlægges

Medio 2017: Sammenlægningsudvalg beslutter endelig organisering

1. januar 2018: Fusion

Fakta fra KL og Danske Regioner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00