Klart flertal: Folkeskolen skal ikke på private hænder

SKOLE: Selvom halvdelen af danskerne siger god for, at private virksomheder kan overtage bløde velfærdsopgaver, så afviser størstedelen at sende folkeskolen på private hænder.
Et klart flertal af danskerne ønsker ikke, at private virksomheder skal stå for folkeskolen.
Et klart flertal af danskerne ønsker ikke, at private virksomheder skal stå for folkeskolen. Foto: Kongsvinger Kommune
Per Bang Thomsen

Folkeskolen er en kommunal opgave, som ikke skal styres af private hænder.

Det mener godt 70 procent af danskerne ifølge en ny meningsmåling om offentlig-privat samarbejde, som Altinget.dk har lavet.

Overordnet set bakker omtrent halvdelen af danskerne op om at lade private virksomheder udføre flere bløde velfærdsopgaver (Se dokumentationsboksen).

Men spørger man ind til de enkelte velfærdsområder, så er folkeskolen sammen med universiteterne og ungdomsuddannelserne klart det område, som flest danskere vil fastholde på offentlige hænder.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

Mener du, at private virksomheder skal have mulighed for at overtage en større del af følgende velfærdsområder fra det offentlige? (Et svar pr. område) 

Folkeskolen:
Ja: 28,5 %
Nej: 71,5 %


Kilde: Altinget.dk

Blot 28,5 procent af de adspurgte danskere svarer ja til, at private virksomheder skal have lov til at drive folkeskole, mens hele 71,5 procent svarer nej.

Anderledes ser det ud for eksempelvis SFO'erne og hele fritidstilbudsområdet. Her er det blot halvdelen, som er imod at få private virksomheder til at drive dem.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdGxNbUVGOWdxM2VGTVNmRkFENzNSMWc&transpose=0&headers=0&range=A1%3AB9&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"title":"Procent","useFormatFromData":true,"minValue":20,"viewWindowMode":"explicit","viewWindow":{"min":20,"max":65},"maxValue":65},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"S\u00e5 stor en andel af v\u00e6lgerne \u00f8nsker flere private virksomheder p\u00e5 f\u00f8lgende velf\u00e6rdsomr\u00e5der","booleanRole":"certainty","height":371,"animation":{"duration":500},"legend":"none","width":450,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"isStacked":false,"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script>
Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1243 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politiske repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 27. februar - 4. marts 2014. Se svarfordelingen i dokumentationsboksen.

S afviser private folkeskoler
Målingen er blevet lavet i kølvandet på Produktivitetskommissionens seneste analyse, som netop anbefaler, at man styrker det offentlig-private samarbejde og sender flere velfærdsopgaver i udbud.

Anbefalingen har efterfølgende skabt en del debat, og især spørgsmålet om folkeskolen er blevet diskuteret på Christiansborg og blandt uddannelsesaktørerne.

Hvor de borgerlige partier er begejstrede for anbefalingen, afviser flere af de røde partier det blankt. Det samme gør Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og flere fagforbund blandt andet, og den debat kan have spillet ind på svarfordelingen, siger Ole Helby Petersen, lektor ved RUC og forsker i partnerskaber mellem det offentlig og det private.

Derudover er det i dag muligt at sende sine børn i både fri- og privatskoler, understreger Ole Helby Petersen.

"Så der findes allerede i dag en lang række alternativer til de kommunale folkeskoler, så det kan man godt tolke som et tegn på, at borgerne generelt er tilfredse med den ordning, der findes i dag," siger han.

Samme udlægning kommer fra socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører, Annette Lind. Hun understreger samtidig, at det ikke er socialdemokratisk politik at sende folkeskolen på private hænder.

"Vi lytter til Produktivitetskommissionens anbefalinger, men det er ikke nødvendigvis noget, vi agerer efter. Og vi har ingen planer om at sende folkeskolen i udbud," siger hun. 

Dokumentation

Sådan svarer danskerne:

Mener du, at private virksomheder skal have mulighed for at udføre flere velfærdsopgaver for det offentlige?

Ja: 49,5 %
Nej: 35,6 %
Ved ikke: 14,9 %

Mener du, at private virksomheder skal have mulighed for at overtage en større del af følgende velfærdsområder fra det offentlige? (Et svar pr. område)

Folkeskolen:
Ja: 28,5 %
Nej: 71,5 %

Universiteter:
Ja: 29,8 %
Nej: 70,2 %

Gymnasier og erhvervsskoler:
Ja: 31,8 %
Nej: 68,2 %

Sygehuse:
Ja: 38,6 %
Nej: 61,4 %

SFO/Fritidsordninger:
Ja: 48,6 %
Nej: 51,4 %

Børnehaver og vuggestuer:
Ja: 49,8 %
Nej: 50,2 %

Pasning af svært handicappede:
Ja: 50,4
Nej: 49,6 %

Ældrepleje:
Ja: 56,9 %
Nej: 43,1 %

Jobcentre:
Ja: 63,9 %
Nej: 36,1 %


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00