Ø-borgmestre: Godt med penge, men det er ikke nok

FÆRGEBILLETTER: Ø-borgmestre er glade for, at billigere færgebilletter er kommet på regeringens dagsorden. Men de er samtidig ærgerlige over, at beløbet ikke var som forventet. DF vil finde flere midler i forhandlingerne om udspillet.

Regeringen lægger op til afsætte 42,5 millioner i 2016 og 85 millioner i 2017 og frem til lavere færgetakster.
Regeringen lægger op til afsætte 42,5 millioner i 2016 og 85 millioner i 2017 og frem til lavere færgetakster.
Emma Qvirin Holst

Regeringens varslede pulje til lavere færgepriser får en lunken modtagelse på de danske øer:

”Det er en blanding af glæde og skuffelse. Vi er glade for, at problematikken er anerkendt. Men vi er skuffede over mængden af penge, der bliver puttet i puljen,” siger Peter Hansted (S), der er viceborgmester i Ærø Kommune.

Den holdning bakker Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) op om. Selvom det er et skridt på vejen, så er det ikke stort nok:

Dokumentation

Forslaget vil betyde markante fald i billetpriserne i forårs- og efterårsperioden. Hvor meget billetpriserne vil falde, vil bl.a. afhænge af sejlafstanden, prisstrukturen og det nuværende prisniveau på de enkelte færgeruter.

Der lægges op til, at kommunerne og færgeruterne får en vis handlefrihed til at tilrettelægge den nye ordning ud fra de lokale forhold. Det er således ikke tanken at lovgive om de konkrete billetpriser.

For de statslige ruter til Bornholm og Samsø vil nedsættelse af færgetakster ske på en måde, der er i overensstemmelse med de eksisterende billetstrukturer på disse ruter. Det betyder, at prisreduktionerne ikke nødvendigvis vil kunne øremærkes til bestemte perioder af året.

Eksempelvis vil forslaget kunne betyde, at der med en grundtakst på 20 kr. for en passagerbillet som udgangspunkt kan ske en nedsættelse af en returbillet for bil med 4 personer på færgeruten Agersø-Stigsnæs fra 333 kr. til 129 kr. En tilsvarende returbillet på færgen til Læsø kan nedsættes fra 1.225 kr. (lavsæsonpris) til 562 kr.

Øerne som forslaget omfatter:
Bornholm, Læsø, Samsø, Fanø, Ærø, Sejerø, Nekselø, Orø, Agersø, Omø, Askø, Femø, Fejø, Baagø, Avernakø, Lyø, Bjørnø, Birkholm, Strynø, Drejø, Skarø, Hjortø, Aarø, Barsø, Endelave, Hjarnø, Venø, Anholt, Tunø, Fur og Egholm.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00