Vestagers lærling rykker en etage op

ROKADE: Med grebet om regeringens økonomiske prognoser er Danmarks nye økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) bevæbnet til at tage kampen op med Radikales 'røde kammerater'. 

Radikales nye politiske førstemand Morten Østergaard har som økonomi- og indenrigsminister overtaget et af Slotsholmens tungeste ministerier.
Radikales nye politiske førstemand Morten Østergaard har som økonomi- og indenrigsminister overtaget et af Slotsholmens tungeste ministerier.Foto: Kim Vadskær/fivu.dk
Anne JustesenKim Rosenkilde

Med Helle Thorning-Schmidts (S) syvende regeringsrokade er udskiftning på ministerholdet ved at nærme sig ren rutine.

En smule snack og lidt mousserende vin. Herpå følger så den sædvanlige opstilling med en tale fra det pågældende ministeriums departementschef, en lettere følelsesladet afsked til ministeriets medarbejderne fra den afgående minister og den obligatoriske udveksling af gaver med den nye minister.

Margrethe Vestagers (R) farvel til dansk politik betød det første ministerskifte i det relativt nye Økonomi- og Indenrigsministerium. Alligevel var alle de sædvanlige elementer på plads, da Radikales nye politiske leder, Morten Østergaard, overtog stafetten som økonomi- og indenrigsminister.

Iført jakkesæt og sandaler talte departementschef Sophus Garfiel om, hvordan Margrethe Vestager som minister og politiker har ”fyldt sine mange sko rigtig godt ud” og gentagende gange er blevet kåret som den mest magtfulde politiker i landet.

Tillidsreformen er bestemt ikke død. 

Morten Østergaard (R)
Økonomi- og Indenrigsminister

En bøn til kommissæren
Til Morten Østergaard lød rådet, at han skal undgå at efterligne sin forgængers facon, men i stedet finde sin egen stil, når han nu efter en kort visit i Skatteministeriet ”rykker en etage op.” Nemlig fra Forskningsministeriet i bygningens stueetage til Økonomi- og Indenrigsministeriet på første sal.

En lille bøn til den kommende EU-kommissær om ikke at glemme os herhjemme i Danmark kom departementschefen også med.

”Jeg tænker på danskerne og på Danmark. Kommissær-platformen kan faktisk bruges til fortælle om Europa hjemme i Danmark. Og det håber jeg også, at du vil prioritere højt,” lød det fra Sophus Garfiel.

Radikal prognosemager
Med sin nye ministerportefølje overtager Morten Østergaard ikke kun et tungt driftsministerium med en lang række opgaver i forhold til kommunerne og regionernes økonomi og virke.

Han sætter sig også for bordenden i regeringens arbejde med at udarbejde de økonomiske prognoser, som ligger til grund for den økonomiske politik.

Netop ansvaret for den økonomiske redegørelse er traditionelt radikalt hjerteblod, som både Marianne Jelved og Niels Helveg Petersen tidligere har brugt som løftestang til at holde hånd i hanke med økonomien.

Da den nye regering tog over, sikrede Margrethe Vestager igen sit parti grebet om regeringens makroøkonomiske analyseapparat. Det er hende, der tilskrives æren for at have skabt det nye ministerium.

Men ganske i tråd med fortællingen om Morten Østergaard som partiets grå eminence, der har siddet lidt i baggrunden og trukket i trådene, antydede den nye minister, hvem der oprindeligt havde fået idéen til ministeriet.

”Sophus sagde, at du opfandt ministeriet her. Men hvem, der fik idéen, skal jeg sammen med så mange andre ting lade blive imellem os,” sagde Morten Østergaard i sin tale til Vestager.

De røde kammerater
I den symbolske boldgade overdrog Margrethe Vestager nøglerne til sit ministerium sammen med et rødt legetøjs-lyssværd i bedste Star Wars-stil. Det var tænkt som en gave fra en mester til sin lærling, der nu er udlært.

Og sværdet skal der nok blive brug for i de kommende politiske slag om en finanslov og den omlægning af refusionen til den kommunale beskæftigelsesindsats, som også ligger og venter.

”Det kan måske godt undre lidt, at det er et rødt lyssværd. Men nogle af de kampe, som du også kommer til at tage, bliver med nogle af vores røde kammerater. Der tror jeg, at lyssværdet er rigtig godt - og selvfølgelig en lejlighed til at sige 'may the force be with you',” sagde Margrethe Vestager.

Og 'force' er der masser af i Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvis man spørger den nye minister om, hvorfor det er så vigtigt for Radikale at have ansvaret for regeringens økonomiske prognoser.

”Hvis man skal sidde i landets maskinrum og sørge for, at vi er på ret kurs, så kræver det, at man har ressourcerne til at finde de rigtige løsninger og forstå udviklingen i verden omkring os og dynamikkerne i vores eget samfund. Og det er det, man kan i Økonomi- og Indenrigsministeriet i dag,” siger Morten Østergaard til Altinget.

Kommunernes minister
Den nye minister har udsigt til at skulle stikke sin hånd ind i lidt af en politisk hvepserede, når han skal tage livtag med refusionsordningen bag den kommunale beskæftigelsesindsats og en samtidig justering af udligningsordningen.

Han kan håbe på at få lukket en aftale hurtigt uden det store ståhej med de borgerlige partier, men helt uden om SF og Enhedslisten kan han ikke komme, da det ripper op i den politiske aftale om udligningsreformen fra 2012.

Men Morten Østergaard vil som sin forgænger gerne gøre samarbejdet med landets kommuner til mere et spørgsmål om de økonomiske rammer og tekniske spidsfindigheder i udligningsordningen.

”Min besked til kommunerne er for det første, at jeg glæder mig til at virkeliggøre tankerne om en tillidsreform. Tillidsreformen er bestemt ikke død. Men så ser jeg selvfølgelig også frem til at have dialog med landets borgmestre og KL om, hvordan vi i fællesskab kommer helt ud af krisen,” siger Morten Østergaard.

En af hans første opgaver som ny økonomi- og indenrigsminister bliver et samråd i Folketingets kommunaludvalg om Ærø Kommunes økonomi.

Dokumentation

Blå bog: Morten Østergaard
Født 1976 i Aarhus

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Radikale Venstre siden november 2007.

Parlamentarisk karriere
Økonomi- og indenrigsminister fra 2. september 2014.
Skatteminister fra 3. februar 2014 til 2. september 2014.
Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser fra 3. oktober 2011 til 3. februar 2014.

Politisk leder for Radikale Venstre fra september 2014.
Næstformand for Radikale Venstres folketingsgruppe 2007-2011
Medlem af gruppeledelsen fra 2006.
Næstformand for Radikale Venstre 2002-2005.

Uddannelse og erhverv
Statskundskab, Aarhus Universitet, fra 1997 til 2006.

Markedschef, Dafolo A/S, Aarhus, fra 2001 til 2005.

Publikationer
Har skrevet »Digital forkalkning«, Dafolo, 2004.

Kilde FT.dk. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00