Vestegnsborgmestre oprørte over rapport om udligning

OMFORDELING: Nogle kommuner på den københavnske Vestegn bliver særlig hårdt ramt, hvis udligningsordningen for indvandrere ændres. Katastrofalt, lyder det fra borgmestre, der frygter for integrationen.

Pengene fra den særlige udligningsordning går direkte til integrationen påpeger borgmestrene i Ishøj og Brøndby. Reduceres tilskuddet må der skæres i støtten til indvandrere.
Pengene fra den særlige udligningsordning går direkte til integrationen påpeger borgmestrene i Ishøj og Brøndby. Reduceres tilskuddet må der skæres i støtten til indvandrere.Foto: colourbox.com
Kim RosenkildeKasper Frandsen

Det er klart, at det ikke i sig selv er etnicitet, der koster noget. Det er jo social baggrund, der reelt betyder noget. Men vi ved godt, at der så alligevel er en vis sammenhæng, fordi mange indvandrere og flygtninge befinder sig i de lavere sociale lag.

Michael Ziegler (K)
Borgmester i Høje-Taastrup Kommune

En række kommuner på den københavnske vestegn kan se frem til at få et gedigent økonomisk smæk over fingrene.

De bliver ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets netop offentliggjorte rapport om den særlige udligningsordning for indvandrere overkompenseret for de ekstra udgifter, der følger af deres høje andel af borgere med anden etnisk baggrund end dansk.

Det er imidlertid ikke et billede, Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) kan genkende. Alt efter hvilket scenarie regeringens bebudede revision af ordningen kommer til at munde ud i, står hans kommune til at miste i størrelsesordenen 27 millioner kroner. Hvis det beløb skulle dækkes ind, vil det kræve en skattestigning på over 0,8 procent.

Dokumentation
Ny udligning kan skabe store forskydninger
Det vil primært være storbyer og hovedstadskommuner, som må afgive penge til mindre by- og landkommuner, hvis regeringen beslutter sig for at ændre ordningen for udligning af udgifter til indvandrere og deres efterkommere.
Kommuner med mange indvandrere vil tabe indtægter, og det vil særligt få betydning for hovedstaden og en række omegnskommuner. 
 
Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriets rapport: Udligningsordningen vedrørende indvandrere og efterkommere.
Grafen er baseret på en af de seks modeller Økonomi- og Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg har lavet konsekvensberegninger på. Den valgte model er den, der ligger tættets på udvalgets konklusioner om, hvor store udgifterne til området er, samt anbefalingen om at inkorperere modellen i det generelle udligningssystem.
Denne model er baseret på en udligningsvolumen på to milliarder kroner. Samtidig indføjes kriteriet 'Antal indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande' i den generelle ordning. 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00