Debat

DF: Tålmodighed med eReolen er ved at slippe op

DEBAT: Bibliotekernes gratis udlån af e-bøger, den såkaldte eReolen, er blevet en konkurrent til forlagsbranchen. Hvis branchen ikke finder en fælles løsning, er det måske på tide at tvinge bibliotekerne til at sælge eReolen, skriver Alex Ahrendtsen (DF).

Hvis der ikke snart kommer en løsning på eReol-forhandlingerne, er det måske på tide at tvinge bibliotekerne til at sælge eReolen, skriver Alex Ahrendtsen (DF).
Hvis der ikke snart kommer en løsning på eReol-forhandlingerne, er det måske på tide at tvinge bibliotekerne til at sælge eReolen, skriver Alex Ahrendtsen (DF).Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Bibliotekernes digitale udlån eReolen truer med at ødelægge det danske e-bogsmarked for forlagene.

Bibliotekerne har med kommunale skattekroner i ryggen udviklet en populær applikation eReolen, som er blevet en konkurrent til forlagsbranchen, fordi den stiller e-bøger gratis til rådighed for borgerne. Derfor må Folketingets kulturordførere begynde at stille sig selv det spørgsmål, om tiden ikke er kommet til at tvinge bibliotekerne til at sælge eReolen?

E-bogssalg er gået i stå
Det er på mange måder en ulykkelig situation, vi er havnet i, for på den ene side står bibliotekerne, der vil bruge den digitale teknologi til at tilbyde gratis udlån til borgerne og derved opfylde deres oplysningsforpligtelse, og på den anden siden har vi forlagene med forfatterne, som lever af at sælge e-bøger til læserne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

eReolens succes har betydet, at salget af e-bøger er gået i stå. Det har fået en række forfattere til helt at trække deres bøger fra eReolen, fordi udlån af ebøger ikke udløser biblioteksafgift, hvilket betyder, at de stiller deres bøger gratis til rådighed, mens salget stagnerer.

Forhandlinger er strandet
Forlagene og bibliotekerne har forsøgt at lave en aftale, så der på udlånene er begrænsninger, en friktion. De fysiske bøger sætter en naturlig grænse for, hvor mange bøger der kan udlånes, men det gør de elektroniske ikke. Her er udlånsmulighederne uendelige. Det forsøger man at forhindre ved at sætte begrænsninger på udlånene, og det er her, at vandene skilles mellem forlag og biblioteker. Man kan ganske enkelt ikke blive enige om begrænsningerne. Forhandlingerne er strandet, hvilket betyder, at en lang række bøger fra kendte forlag og forfattere ikke er tilgængelige på eReolen.

Min tålmodighed med bibliotekerne og eReolen er ved at rinde ud. Jeg foretrækker dog indtil videre, at bibliotekerne og forlagene selv når frem til en aftale, men det er der desværre ikke noget, der tyder på. 

Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Hverken minister eller politikere har adkomst til at blande sig i disse brancheforhandlinger, som parterne egentlig burde finde ud af selv, og jeg tror ikke, at vi kan løse det ved at diktere en brancheaftale, men vi kan i stedet pege på markedet som løsning.

Tålmodigheden er ved at rinde ud
Der findes i dag en række private abonnementstjenester på bogmarkedet, hvor borgerne for et fast månedligt beløb kan læse alle de bøger, de vil. Det svarer lidt til Netflix på filmområdet. Lovgivningen tillader i dag bibliotekerne at drive eReolen, men spørgsmålet er, om de skal have lov til det i fremtiden, når der findes markedsbaserede løsninger. Det er derfor oplagt, at bibliotekerne laver aftaler med private bogtjenester i stedet for at drive en gratis skatteyderbetalt konkurrent.

Min tålmodighed med bibliotekerne og eReolen er ved at rinde ud. Jeg foretrækker dog indtil videre, at bibliotekerne og forlagene selv når frem til en aftale, men det er der desværre ikke noget, der tyder på. Da bibliotekerne er de store i dette spil, er det så også dem, vi må rette lovskytset imod. Jeg er begyndt at tælle ned til det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00