Opråb fra provinsen: Kulturkroner fordeles stadig skævt

FORFORDELT: Københavnerne begunstiges på bekostning af provinsen, når der fordeles statslige tilskud til kulturinstitutioner som museer og symfoniorkestre, lyder kritikken fra kulturpolitikere i Odense og Aalborg.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Det er en forkert diskussion, når det skal være en kamp om, at al kultur skal lukkes i København, for at man kan flytte det til Aalborg.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune

Selvom tidligere kulturminister Bertel Haarders (V) har taget skridt i retningen af at flytte kulturkroner fra København og ud til resten af landet, så er fordelingen af statslige midler til kultur stadig alt for skæv.

Sådan lyder det fra Mads Duedahl (V) og Jane Jegind (V), kulturrådmænd i henholdvis Aalborg og Odense Kommune. Kritikken kommer på baggrund af en række opgørelser sendt til Folketingets Kulturudvalg, over fordelingen af statsstøtte til en række kulturinstitutioner i landet.

Blandt andet viser tallene, som er udarbejdet af Aalborg Kommune, at statstilskuddene til landets statsanerkendte museer er fordelt efter det, som kulturrådmand Mads Duedahl kalder en “20-40-60-logik”. Det dækker over, at museer i Odense og Aalborg gennemsnitligt er finansieret med 20 procent statsstøtte. Landsgennemsnittet er 40 procent, mens det for statsanerkendte museer i København gælder, at 60 procent af finansieringen kommer fra staten.

0:000:00