Naturpakke: Her er 34 forslag fra Naturstyrelsen

NOTAT: Naturstyrelsen har udarbejdet 34 mulige naturpakke-initiativer, viser lækket notat. Der er særligt fokus på skovene, friluftsliv, og hvordan landmanden kan lokkes til naturpleje. Få overblik her.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Et lækket notat fra Naturstyrelsen kommer med en stribe bud på konkret indhold til miljøminister Esben Lunde Larsens (V) naturpakke, som bliver præsenteret om to uger.

Altinget er kommet i besiddelse af et 18 sider langt notat med titlen "Inspirationskatalog til Naturpakken.” Det er udarbejdet af Naturstyrelsen og dateret 8. marts 2016. Altså omkring en uge efter, at Esben Lunde Larsen blev ny minister.

Ifølge Altingets oplysninger er notatet sendt til departementet, men det har ikke været muligt at få bekræftet af Naturstyrelsen, der ikke har nogen kommentarer.

I alt fremgår 34 forslag (se fakta til højre). Ud fra hvert muligt initiativ har Naturstyrelsen forklaret den konkrete udfordring, hvad der er brug for af virkemidler, og hvilken type omkostning der vil blive tale om. Dog uden at give en eksakt pris. Men det er næppe realistisk, at alle tiltag kan finansieres af de 89 millioner, der som udgangspunkt er sat af til naturpakken.

Der er tale om en blandet landhandel, men overordnet set bliver hovedvægten lagt tre steder: mere biodiversitet i skovene, at landmanden skal have flere incitamenter til at blive naturplejer og på udvikling af friluftslivet.

Mere natur i skovene
Naturstyrelsen har ikke overraskende fokus på V-regeringens valgløfte om at forbedre natur-tilstanden i statsskovene. I notatet lyder det, at et stort udlæg af skov til biodiversitetsformål – herunder urørt skov – vil være et markant skridt for biodiversiteten.

Styrelsen peger på, at der vil være behov for at dække omkostninger fra tabte indtægter og til pleje af skovnaturen. Der lyder i den forbindelse også et forslag, om at der skal gennemføres en række plejeprojekter i skovene. Naturstyrelsen nævner også muligheden for at omplante en del af statsskovene, så de på sigt konverteres fra nåle- til løvskove, hvor naturen er mere mangfoldig. Og så skal begreber som ”urørt skov” og ”biodiversitetsskov” i øvrigt afklares, lyder det.

Naturstyrelsen peger også på statsskovene potentiale for mere biodiversitet. Konkret foreslår man en national tilskudsordning til urørt privatejet skov gennem en licitationsordning. Derudover at man fremmer bæredygtigt træforbrug og opretter en internet-portal, der skal rådgive om grønne hensyn i skovdriften.

Gulerod frem for pisk
I forhold til den lysåbne natur er der især fokus på at lette landbrugets muligheder for at pleje naturen. Det drejer sig dels om at gøre op med regler, der kan være en hæmsko for naturpleje, men også hvordan man styrker de økonomiske incitamenter for landmanden.

Konkret bliver der peget på landbrugets udfordringer med §3-områderne. Naturstyrelsen lægger blandt andet op til mere vejledning af landmanden, og så vil man undersøge muligheden for at lave bindende udpegning af §3-områderne. Der ligger også forslag om at uddanne landmænd til naturplejere og om at udvikle teknologi til at pleje større arealer mere effektivt.

Det er en noget anden tilgang, end SR-regeringen tog med Naturplan Danmark, hvor der var mere fokus på pisken. Her skulle den lysåbne natur især løftes ved at indføre forbud mod at gødske og sprøjte i §3-områderne, ligesom at bøderne for at overtræde reglerne blev forhøjet. Begge er dog annulleret af V-regeringen, inden det nåede at træde i kraft.

Bedre sammenhæng og friluftsliv
Venstre vil også afskaffe Naturplan Danmarks grønne Danmarkskort, og der er da heller ikke noget forslag om et sådant kort i Naturstyrelsens notat. Men der er flere ting, der minder om det. Der lægges i hvert fald op til et initiativ – muligvis som partnerskab med KL – om at styrke samarbejdet med lodsejerne om at skabe sammenhængende natur.

Der bliver i den forbindelse peget på, at biodiversitets-kortet giver overblik over, hvor naturen findes. Målet om at binde naturområder bedre sammen bliver nævnt flere steder og minder om tankerne fra det grønne Danmarkskort.

Der er flest forslag, der handler om at udvikle friluftslivet. Afsnittet handler kort sagt om at få flere danskere og turister til at benytte sig af naturen. Der er forslag om alt fra cykelprojekter til at klæde lærere og pædagoger bedre på, så de kan lære fra sig om naturen. Der kan også oprettes en pulje til sårbare og socialt udsatte grupper, som kan få glæde af naturen, lyder det.

Flere hundeskove til landets 580.000 hunde er også nævnt som en mulighed.

De store projekter
Det er ingen hemmelighed, at politikere godt kan lide at sætte store skibe i søen. Og Naturstyrelsen peger da også på en række større genopretningsprojekter, som kan blive en del af naturpakken.

Det drejer sig om et projekt i Himmerland, om en indsats for naturen i nordjyske vandløb samt genopretning af dele af Store Vildmose, der alle tre kan finansieres delvist fra EU-midler.

Indsatser for konkrete arter bliver også nævnt, ligesom at der er et par forslag om at forbedre havmiljøet.

Intet om salg af skov – lidt om kvælstof
Politisk har Konservative som bekendt budt ind med et krav om at reducere kvælstof. Esben Lunde Larsen har lovet, at der kommer et eller andet i den boldgade. Ser man på Naturstyrelsens indspark, ligger der tiltag, som også kan reducerer kvælstof og fosfor. Det kan forslaget om maskinel høst af biomasse, ”som både vil være til gavn for naturen og for vandmiljøet gennem reduktion af kvælstof og fosforpåvirkning,” lyder det.

Der indgår ikke noget om salg af statens skove, som Liberal Alliance har foreslået.

Det og Konservatives kvælstof-krav er i øvrigt præsenteret, efter notatet er udarbejdet.

Miljøminister Esben Lunde Larsen præsenterer sit udspil til naturpakken omkring 25. april.

Dokumentation

INSPIRATIONSKATALOG TIL NATURPAKKEN

BIODIVERSIET I SKOV

Øget biodiversitet i statsskovene
- Udlæg af skov til biodiversitetsformål på statslige arealer
- Konkrete plejeprojekter for biodiversitet i statsskovene
- ”Fra plantage til skov” – biodiversitets- og friluftsindsats i de jyske plantager

Øget biodiversitet i de privatejede skove
- National tilskudsordning til urørt privatejet skov
- Fremme bæredygtigt træforbrug, herunder hensyn til biodiversitet
- Portal om fremme af biodiversitet og miljøhensyn på ejendomsniveau i skov

BIODIVERSITET PÅ LYSÅBNE AREALER

- Bedre muligheder for naturpleje
- Græs til gas – Bedre økonomi i naturpleje
- Synergi mellem kommunernes klimatilpasningsindsats og ny natur
- Landmænd uddannes til naturplejere

MERE SAMMENHÆNGENDE NATUR

Bedre og mere sammenhængende natur med finansiering fra EU-LIFE fonden
- Udvidelse af Natura 2000 naturgenopretningsprojekt i Himmerland
- Sammenhængende indsats for naturen i Nordjyllands vandløb
- Genopretning af dele af Store Vildmose

Øvrige initiativer
- Sammenhængende natur – samarbejde mellem stat, kommuner og landmænd
- Statsligt rejsehold – vejledning af kommuner om natur-, vådområde- og klimatilpasningsprojekter
- Pulje til sammenbinding af værdifuld natur – statslig indsats og opkøb af private arealer
- Mere natur i kvælstofindsatsen

ARTSFORVALTNING

- Styrket indsats for arter i det åbne land
- Målrettet indsats for truede arter
- Invasive arter

HAV

- En rig natur til havs – genetablering af stenrev
- Renere hav uden affald

FRILUFTSLIV

- Friluftsliv skaber vækst og arbejdspladser
- Naturoplevelser og læring i naturen
- Flere skal ud og opleve naturen
- Friluftsfaciliteter i forbindelse med nye naturprojekter under landdistriktsprogrammet
- Effektmåling af friluftsliv – dataindsamlingen skal føres ind i det 21. århundrede
- Befolkningens sundhed og friluftsliv
- Friluftsliv, natur og klimatilpasning i byen
- Flere hundeskove

Moderne miljøforvaltning
- Mere natur og mindre intensivt jordbrug i Natura 2000 områder ("noget for noget")
- Effektvurdering af indsatser og styrket overvågning til fremme af biodiversiteten
- Udvikling af ny lovstruktur for Miljø- og Fødevareministeriets område
- Nyt styringsgrundlag for MFVMs skov- og naturarealer — naturen tættere på borgere

Kilde: Naturstyrelsen, 8. marts 2016


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00